Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Sobota 10. srpna 2024  |  Svátek má Vavřinec
Bez reklam

Z olomoucké zoo už voda neodtéká do lesa, končí v podzemních nádržích. Úpravy přišly na desítky milionů

Dešťová voda z olomoucké zoo už zbytečně nedotéká do lesa, kolem 33 milionů korun městská společnost investovala do její regulace. V zahradě je šest podzemních nádrží, které vodu zachytávají. Rekonstrukce se dotkla i centrálního rybníčku a rybníčku ve voliéře Bábovka. Zoo kromě toho dokončuje opravu inženýrských sítí.

Olomouckou zoologickou zahradu loni navštívilo téměř 400 tisíc lidí. Rozkládá se poblíž krajského města na Svatém Kopečku, kde název opravdu odpovídá realitě. Vyřešit hospodaření s vodou proto pro zoo znamenalo docela velký oříšek.

“Naše zoologická zahrada v podstatě nemá kanalizaci. Splašky odvážíme na čističku. Sítě jsou předimenzované, přes zimu třeba dochází k výpadkům elektřiny. Aktuálně se tak budují kanalizace, nový vodovod, nové osvětlení, elektřina i kamerové systémy a rozhlas. Dokud nedokončíme inženýrské sítě, tak je velmi problematické zajistit rozvoj zahrady. Až to bude hotové, tak můžeme připravovat další věci, napojovat nové pavilony a expozice,” upozorňoval v minulosti  ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Projekt s názvem Hospodaření s povrchovými vodami podle něho řeší problematiku zadržování dešťových vod a jejich postupné vypouštění zpět do přírody. Na něho plynule navázal projekt Rekonstrukce inženýrských sítí a jejich dostavby tam, kde doposud nebyly. “Týkal se rozvodů vody, ale také nízkého a vysokého napětí, kanalizace, veřejného osvětlení či optických sítí a nové trafostanice. Pospolu s tím docházelo k rekonstrukci povrchů komunikací, výměně zábradlí a oplocení za prvky z akátu,” popsal ředitel.

Levharti si v olomoucké zoo pochutnali na koze zavěšené na stromě. Trénují tak své přirozené instinkty

Levharti čínští, kterých se ve volné přírodě v současné době pohybuje posledních několik set jedinců, si v olomoucké zoo pochutnali na koze zavěšené na stromě. Chovatelé tak trénují jejich přirozené instinkty spojené s lovem.

Náklady na obnovu inženýrských sítí se vyšplhaly na 45 milionů korun a práce probíhaly za plného provozu zoo. Rozsáhlý projekt by měl být dokončený v letošním roce. Stavba se naštěstí nijak neprojevila ve statistice návštěvnosti zahrady. “Práce, které se dotýkají návštěvnické zóny, se snažíme dělat na podzim a v předjaří, kdy je zoo nejméně navštěvovaná. Přes hlavní sezonu se snažíme práce omezit, přes prázdniny určitě stavět nechceme. Návštěvnost aktuálně udržujeme na standardní úrovni jako v předchozích letech,“ raduje se ředitel Habáň. V roce 2022 do areálu na Svatém Kopečku zavítalo přes 367 tisíc lidí, což znamenalo překonání desetiletého rekordu. V loňském roce pak do zahrady přišlo dokonce 381 818 návštěvníků.

“Olomoucká zoo otevřela brány svým návštěvníkům poprvé v roce 1956. Celkový počet návštěvníků, který do ní od jejího založení do konce loňského roku zavítal, je 17 266 552,” dodala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Olomoucká zoo má nové bistro s posezením u lanového centra. Investovala 2,5 milionu korun

Návštěvníci olomoucké zoo mají od nynějška k dispozici nové bistro s posezením u lanového centra. Zahrada postupně otevřela několik občerstvení, a nyní se tak může pustit do rekonstrukce restaurace pod vyhlídkovou věží. Nové bistro přišlo na dva...

Kolem 33 milionů korun pak městská společnost investovala také do projektu nazvaného regulace povrchových vod. “Máme nyní v zoo zakopaných šest podzemních nádrží na dešťovou vodu, kterou zachytáváme ze zpevněných ploch. Rekonstrukce se dotkla i centrálního rybníčku a také druhého rybníčku ve voliéře Bábovka,” přiblížil šéf zoo Habáň.

Každá z nádrží má objem mezi sto až sto padesáti metry krychlovými. Centrální rybníček pak pojme zhruba pět set kubíků vody. Případné přebytky směřují ze zoo přes výběh medvědů směrem k nejbližší obci Samotišky. “Dřív voda odtékala do lesa, při přívalových deštích to ale způsobovalo komplikace. Zoologická zahrada má rybníčky, ale ty jsou bez přítoku. Právě s pomocí nádrží můžeme do rybníčků zajistit dostatek vody,” objasňuje výhody investice Habáň.

U centrálního rybníčku má v budoucnu vzniknout prostředí afrického mokřadu a další expozice. “Projekčně je to připravené, ale musí proběhnout nejprve jiné investice do infrastruktury,“ zdůraznil ředitel zoo. Projekt podpořil Fond soudružnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí. Náklady se vyšplhaly na více než 30 milionů korun, přičemž dotace z Evropské unie byla 24 milionů. 

Vedro a vedro. Sobi polární dostávají v olomoucké zoo sprchu, tygr si zase rád vleze do bazénu

Vysoké teploty netrápí jen lidi, ale také zvířata v olomoucké zoo, zejména ta ze severu z arktických oblastí. Sobi například dostávají v těchto dnech sprchu, chovatelé vyrábí také ledové koule a tygr si rád vleze do bazénu.

Součástí projektu bylo kromě opravy dvou pozemních nádrží se svařovanou folií a šesti podzemních betonových nádrží také výstavba doprovodné povrchové a dešťové kanalizace propojující jednotlivé nádrže a následné úpravy okolí. Celkově jde o zadržení vody v areálu zoo na Svatém Kopečku o objemu 835 metrů krychlových a jejím využívání pro potřeby zahrady.

Celý projekt má také další benefity. Nejen že zajistí olomoucké zahradě dostatek vody a zpomalí její neřízený odtok při přívalových deštích, ale ochrání také nedalekou obec Samotišky, která byla v ohrožení.

Vyřešením problémů s vodou se vedení zahrady pomalu uvolňují ruce k dalším investicím. “Za nejvýznamnější projekty považujeme otevření posledních dvou etap Safari, Arktidy a Austrálie, a realizaci nové terarijní expozice u východu zoo. Práce na rekonstrukci inženýrských sítí dál pokračují a připravili jsme projekt Zelené střechy pavilonu žiraf. Jejich hlavy cena 10 milionů korun a úspora energií netíží, zato výrazné zateplení budovy a odstranění zatékání střechou už zvířata pocítila. Došlo ke kompletní výměně dřevěných nosných prvků střechy a krytiny za železobetonové nosníky s povrchem krytým extenzivní zelenou střechou. Ostatním zvířatům přibyl nový systém napáječek. K vodě se tak dostanou nepřetržitě, tedy i v zimních měsících, aniž by došlo k jejímu zamrznutí,” pochvaluje si ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň.

Ohodnoť článek

Foto poskytla Zoo Olomouc

Štítky nádrž, projekt, voda, zoo, zahrada, les, kanalizace, rekonstrukce, zoologická zahrada, Svatý Kopeček, investice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z olomoucké zoo už voda neodtéká do lesa, končí v podzemních nádržích. Úpravy přišly na desítky milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.