Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Neděle 11. srpna 2024  |  Svátek má Zuzana
Bez reklam

Města hlídají chytré kamery. Přerov a Prostějov dávají do modernizace systémů miliony korun

Modernizace za přibližně osm milionů korun by se měl v několika etapách dočkat městský kamerový systém v Přerově. Operátoři městské policie tak dostanou do rukou nové detekční a analytické funkce, systém například upozorní na ležící osoby, opuštěné předměty v určených oblastech nebo neoprávněný vstup do objektů ve vymezené zóně. Usnadní také pátrání.

První fáze modernizace kamerového systému proběhne v letošním roce, operátoři Městské policie tak snadněji dohledají osoby či auta nebo budou automaticky upozorněni na různé situace. Veřejná zakázka za zhruba čtyři miliony korun zahrnuje novou technologii i servisní podporu. Město počítá s využitím stávajících kamer a jejich paprskovitým doplněním. “Navrhovanou modernizací dojde k posílení a zefektivnění městského dohlížecího kamerového systému s logickým rozšířením o nové kamerové body tak, aby na sebe navazovaly a tvořily ucelený systém,“ uvedl ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki.

Větší bezpečnost v ulicích města má zprostředkovat kamerový systém i díky nově naprogramované detekci předem nadefinovaných událostí, jako jsou například zaznamenání ležící či sedící osoby, detekce opuštěných předmětů v určených oblastech nebo například automatické upozornění na vstup do objektu ve vymezené zóně. “Implementace smart systému umožní i sofistikované analytické funkce, tedy pokročilou práci s videozáznamem. Jedná se například o vyhledávání osob podle zadaných markantů, tedy například jestli se jedná o muže či ženu, nastavení barvy oblečení či zda má s sebou třeba tašku,“ přiblížil ředitel Teriaki.

Obdobně bude systém umět vyhledávat například auta nebo SPZ. Kamerové body navíc budou v případě potřeby podle zadaných parametrů propojeně sledovat pohyb osob či vozidel. 

Posílíme hlídky a zvýšíme počet strážníků i kamer, slibuje po sérii útoků problémové mládeže Šternberk

Po sérii útoků problémové mládeže radnice ve Šternberku slíbila, že ve městě posílí bezpečnost. Město chce rozšířit kamerový systém a zvýšit počet strážníků, policie posílí hlídky. Situace se vyhrotila před měsícem, kdy nezletilá dívka zmlátila...

“V úzké komunikaci s městskou policií jsme se rozhodli, že náš městský kamerový systém posuneme o level výše, na úroveň městského kamerového systému 21. století. V současné době máme všechny kamery v digitálním módu a v nejvyšším možném rozlišení, soutěžit budeme smart prvky tohoto městského kamerového systému spočívající v softwarovém a hardwarovém vybavení, tedy v srdci tohoto systému,” dodal náměstek primátora Přerova Vladimír Lichnovský (ANO).

První etapa by se měla uskutečnit letos, stát bude zhruba 3,5 až čtyři miliony korun. “Chceme jít od srdce města, tedy od náměstí TGM paprskovitě do dalších částí města. Letos chceme doplnit a začlenit kamerami do kamerového systému například Wilsonovu ulici či ulici Kratochvílovu. V dalších letech budeme kamerové prvky dál posilovat,” dodal Lichnovský.

Ředitel Městské policie Přerov Teriaki předpokládá, že v závislosti na ekonomické situaci města by v letech 2025 a 2026 měly do vylepšení kamerového systému zamířit ročně ještě další dva až tři miliony korun.

Městská policie v Uničově má novou moderní služebnu. Přestavba přišla na šest milionů korun

Městská policie v Uničově na Olomoucku má novou služebnu. Z přízemí radnice se přestěhovala do jiného domu na Masarykově náměstí, kde dříve fungovalo knihkupectví. Přestavba za šest milionů korun počítá i s budoucím rozšiřováním operačního centra.

Přerovská opozice modernizaci podporuje, navrhovala navíc vytvoření bezpečného koridoru u nechvalně proslulého nádraží. “Kdyby vznikl takový bezpečnostní koridor, všem svým žákům bych doporučila, aby tudy chodili a využívali jej,“ uvedla zastupitelka Pavla Kadaníková (SPD), která pracuje na střední pedagogické škole v blízkosti nádraží.

Podle Teriakiho zatím specifický koridor není v plánu, městská policie bude zatím doplňovat stávající systém. Do budoucna však bezpečnostní koridor u nádraží nevyloučil. “Podle našich zkušeností je nejkrizovější centrum, stávající systém bude doplňován o smart kamery, které na sebe budou navazovat,“ slíbil ředitel.

Městský kamerový systém je v ulicích Přerova od roku 1997, kdy bylo zřízeno prvních šest bodů v centru a také v okolí nádraží. V současné době jsou na území města umístěny tři desítky kamer, které monitorují situaci v problémových lokalitách a na místech s častějšími incidenty.

VIDEO: Kvůli krádeži v centru Olomouce policie pátrá po muži, kterého zachytily kamery

Kvůli krádeži v centru Olomouce policie pátrá po neznámém muži, kterého zachytily kamery. Mohl by významně pomoci s vyšetřováním. Policie hledá svědky, kteří by muže znali, a zároveň ho vyzývá, aby se sám přihlásil.

Prostějov loni investoval téměř tři miliony

Chytré funkce kamerového systému již využívá například město Prostějov. Kamerový dohlížecí systém zde radnice buduje již přes dvě desetiletí, obsahuje padesátku kamer, dalších 12 je mobilních a strážníci je mohou přemísťovat podle aktuální potřeby.

“V roce 2023 byl realizovaný projekt na rozšíření licencí softwarové analýzy, která využívá umělou inteligenci na rozpoznávání objektů online i v záznamech a výrazně zkracuje dobu vyhledávání a prohlížení požadovaných událostí. K tomuto  vyhledávání se také využívá časová komprese, což představuje výběr událostí objektů do jednoho snímku. Objekty jsou označeny časovými značkami a vybráním objektů je možno se přesunout do originálního záznamu, který je možné exportovat pro další úkony orgánům činným v trestním řízení nebo pro správní orgány,” popisuje výhody chytrého vyhledávání ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík. Systém tak zvládne monitorovat situaci na silnicích i veřejných prostranstvích a umožní rychle najít podezřelé osoby nebo vozidla. 

Strážníci však chytrý software využívají také v řadě dalších oblastí. “Jde o optimalizaci dopravy například na frekventovaných silnicích, ulicích a křižovatkách. Systém umožňuje automatické upozornění na předdefinované kritické a nebezpečné situace, na opuštěné objekty, tašky, batohy. Je také možné případné vyhledávání podezřelých nebo pohřešovaných osob, kontrola neoprávněných vjezdů a parkování na zakázaných zónách,” vysvětluje Šebestík.

VIDEO: Seniorka našla už jen vodítko. Muž jí odcizil psa před zraky kamer v centru Olomouce

Nevhodný způsob opatření domácího mazlíčka si zvolil muž v centru Olomouce, který si odnesl menšího pejska uvázaného před obchodním centrem. Pes u obchodní galerie patří čtyřiasedmdesátileté seniorce, která jeho zmizení šla ohlásit na policii. Po...

Obrovským benefitem je úspora finančních prostředků, protože už není potřeba ruční vyhledávání v záznamech. Analýza jedné hodiny zabere pár minut, celková délka videozáznamu je pak neomezená. “Je však nutné připomenout, že kamerový systém v žádném případě nenahrazuje obchůzkovou službu strážníků nebo policistů a naopak. Propojením obou složek lze operativně usměrnit obchůzkovou službu, v žádném případě však nelze tvrdit, že do míst nasazení  kamer nemusí strážníci či policisté chodit,” upozornil Šebestík. 

V roce 2023 město Prostějov investovalo do pěti projektů prevence kriminality včetně kamer téměř tři miliony korun. Dotace z Ministerstva vnitra ČR a Olomouckého kraje činily 1,3 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytl Jablonec nad Nisou

Štítky kamera, bezpečnost, smart, pátrání, Městská policie, kamerový systém, Přerov, Prostějov, policie, Olomoucký kraj, Vladimír Lichnovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města hlídají chytré kamery. Přerov a Prostějov dávají do modernizace systémů miliony korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.