Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Úterý 13. srpna 2024  |  Svátek má Alena
Bez reklam

Do Zlatých Hor zamíří zlatokopové na mistrovství světa. Přijede téměř pět set závodníků z dvaceti zemí

Do Zlatých Hor na Jesenicku se příští týden sjede elita zlatokopů z celého světa, konat se zde bude Mistrovství světa v rýžování zlata. Přijede téměř pět set závodníků z více než dvaceti zemí z pěti kontinentů. Mistrovství se uskuteční v prostředí hornického skanzenu Údolí ztracených štol.

Mistrovství se koná od 19. do 24. srpna, světový šampionát pořádají Zlaté Hory již podruhé, vrací se sem po 14 letech.

Do klání se dosud přihlásilo kolem 450 účastníků, organizátoři počítají i se světovými špičkami v oboru, místo konání totiž označují za jedno z nejhezčích dějišť světových šampionátu. "Je to atraktivní místo z více úhlů pohledů - jednak jsme oblastí úzce spjatou s těžbou zlata, zlatorudný revír stále obsahuje ložiska zlata a navíc je skanzen vybudovaný v přírodním areálu. Spousta šampionátů se koná třeba na stadionech, kam se dovezou rýžovací kádě. U nás je to zasazeno v přírodě, ve zlatokopeckém skanzenu," uvedl Jiří Juráš z organizace Zlatohorsko kraj pokladů.

Novodobé zlatokopy budou moci během celého šampionátu sledovat při práci také návštěvníci skanzenu. "Závodiště je připraveno na 30 míst pro 30 závodníků najednou. V jednotlivých boxech každý dostane kýbl písku o hmotnosti 12 až 15 kilogramů, ve kterém je určitý počet zlatinek, který tam rozhodčí dají, většinou je to od od osmi do 15 kusů. Startuji společně, závodníci musejí přerýžovat celý kýbl v co nejrychlejším čase s co největším počtem zlatinek. Vyhrává ten nejrychlejší, který těch zlatinek najde nejvíce, za každou nenalezenou mu nabíhá trestný čas," popsal zástupce organizačního štábu. Doplnil, že je to poměrně náročné i na fyzičku - největší borci zvládnou celý kbelík přerýžovat za 55 sekund.

Největší kulturní sál na Jesenicku se uzavře. Pochází ze sedmdesátých let a už potřebuje opravy

Největší multifunkční sál na Jesenicku se od září uzavře. Sál pochází ze sedmdesátých let minulého století a jeho stav je už nevyhovující. Opravy začnou příští rok v dubnu, město Jeseník získalo od Olomouckého kraje dotaci 20 milionů korun.

Pořádání světového šampionátu je prestižní záležitostí pro celý region. Podle pořadatelů nouzi o ubytování na severu regionu nemají. "Evropští účastníci objíždějí soutěže a poháry v karavanech, jsou to většinou celé trempové rodiny. Máme připravený velký kemp, zbytek soutěžících je ubytovaný různě po penzionech a hotelech v okolí," doplnil spolupořadatel akce.

Zlaté Hory v severním cípu Olomouckého kraje jsou místem, kde se novodobí zlatokopové scházejí každý rok. Zlatá horečka zde propuká pravidelně například srpnu, kdy město pořádá soutěž O pánev starosty města. Dobývání zlata má na Zlatohorsku staletou tradici. Prvními písemnými zprávami je doloženo ve 13. století, odborníci ale počátek těžby cenného kovu odhadují už na přelom 10. a 11. století. Novodobá těžba zlata skončila v polovině 90. let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytlo Zlatohorsku Kraj pokladů

Štítky hobby, příroda, zlato, Jesenicko, mistrovství světa, Zlaté Hory, Olomoucký kraj, skanzen, těžba, zlatá medaile, okres Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Zlatých Hor zamíří zlatokopové na mistrovství světa. Přijede téměř pět set závodníků z dvaceti zemí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.