Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Pátek 16. srpna 2024  |  Svátek má Jáchym
Bez reklam

Bobři vyhráli. Na rybnících ve Svrčově úředníci boj s chráněným zvířetem vzdali, lovit se nebude

Přerovská radnice vzdala boj s bobry na rybnících ve Svrčově na Přerovsku, které jsou ve vlastnictví města. Bobři ohrožovali hráze a město chtělo prosadit odlov chráněného zvířete. Nakonec však úředníci boj s hlodavcem vzdali, ukázalo se, že by lokalitu okamžitě obsadili noví jedinci.

Město Přerov zahájilo řízení k povolení odlovu chráněného bobra na začátku letošního roku. Odborný posudek však jasně konstatoval, že by část jedinců mohla být sice odlovena, ale další by danou lokalitu opět obsadili. Bobři na Svrčově pobývají už delší dobu, loni na podzim však poškodili desítky stromů. Část z nich se musela pokácet, hrozilo i poškození hrází. 

"Žádost o odlov bobra evropského byla podána na Olomoucký kraj v lednu, zároveň s tímto byla podána žádost o poskytnutí náhrady škody ve výši 63 566 korun, která už byla v červnu městu Přerovu vyplacena," popsal náměstek primátora Přerova Miloslav Dohnal (ODS). Kraj si ovšem vyžádal nezávislý expertní posudek, který ukázal, že případný odlov může být umožněn jen za předpokladu, že půjde o dočasné řešení.

S vyhláškou na bobry. Olomoucký kraj chce prodloužit výjimku k odstraňování jejich hrází o pět let

Olomoucký krajský úřad chce prodloužit o dalších pět let platnost výjimky pro vodohospodáře, aby mohli rychle odstraňovat nebo upravovat bobří hráze a sídla, kvůli kterým by jinak hrozilo vylití vody. Povodí Moravy tvrdí, že roční škody způsobené...

"Jinými slovy, pokud by byl bobr odloven, s vysokou pravděpodobností se sem stáhnou další jedinci. Naše úsilí by tak nebylo účinné, proto od tohoto záměru ustupujeme," potvrdil Petr Školoud z přerovského magistrátu.

Město nyní bude monitorovat hráze a současně řeší možnosti jejich úprav tak, aby byly v co největší míře před bobry ochráněny. "Tento zvířecí stavební inženýr totiž používá hráze jako skluzavku do vody a je schopen si v nich v řádu několika dnů vyhloubit svou noru. Pokud by se hráze protrhla, byly by škody nedozírné," upozornil Školoud.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo město Přerov

Štítky bobr, rybník, škody, stromy, hráze, odlov, Svrčov, Přerov, Olomoucký kraj, okres Přerov, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bobři vyhráli. Na rybnících ve Svrčově úředníci boj s chráněným zvířetem vzdali, lovit se nebude  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.