Počasí dnes29 °C, zítra24 °C
Neděle 18. srpna 2024  |  Svátek má Helena
Bez reklam

Do babyboxu v Hranicích někdo odložil novorozeného chlapečka. Dostal jméno Štěpán

V neděli minutu před osmou hodinou ráno se rozezněl alarm spojený s babyboxem v nemocnici v Hranicích na Přerovsku. Do speciální klimatizované schránky někdo odložil novorozeného chlapce. Miminko dostalo jméno Štěpán, je 267. dítětem, které bylo do zařízení tohoto typu v celé České republice od jejich zavedení v roce 2008 zanecháno.

Anonymní dárce věnoval olomoucké nemocnici cenný přístroj na pomoc miminkům

Nový videolaryngoskop mohou využívat specialisté na Novorozeneckém oddělení FN Olomouc. Přístrojové vybavení v hodnotě půl milionu korun určené k šetrnější intubaci dýchacích cest nejmenších pacientů získali od anonymního dárce. Čin nezištné...

Zdravotníky v hranické nemocnici upozornil v neděli ráno signál z babyboxu, že došlo k odložení dítěte. „V babyboxu byl chlapeček zcela nahý, jen zběžně umytý. Podle lékařky se narodil dnes v noci. Klučík váží 3780 gramů a je na pohled zcela zdravý," uvedl zakladatel sítě babyboxů v České republice Ludvík Hess. Jméno Štěpán dal dítěti na počest svého přítele, básníka, spisovatele a lékaře Štěpána Votočka.

Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Dosud do těchto zařízení bylo odloženo v České republice 121 chlapců a 146 dívek. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo Město Hranice

Štítky Dítě, babybox, odložené dítě, nemocnice, Nemocnice Hranice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do babyboxu v Hranicích někdo odložil novorozeného chlapečka. Dostal jméno Štěpán  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.