Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Anonymní dárce věnoval olomoucké nemocnici cenný přístroj na pomoc miminkům

Nový videolaryngoskop mohou využívat specialisté na Novorozeneckém oddělení FN Olomouc. Přístrojové vybavení v hodnotě půl milionu korun určené k šetrnější intubaci dýchacích cest nejmenších pacientů získali od anonymního dárce. Čin nezištné pomoci vyvolal obdiv nejen mezi zdravotníky.

Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc obdrželo minulý týden od anonymního dárce nový videolaryngoskop, který mohou lékaři využít jak u zralých, tak i u nezralých novorozenců. „Intubace dolních cest dýchacích by tak mohla být díky tomuto přístroji v některých případech méně složitá, pro novorozence šetrnější a doba celkového výkonu by se měla zkrátit. Videolaryngoskopem by se rovněž mohla zefektivnit i edukace lékařů v rámci specializačního vzdělávání,“ uvedli zástupci největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě.

Obraz z přístroje vybaveného kamerou se přenáší přes optický kabel z dutiny ústní a vstupu do dolních cest dýchacích na monitor, který je na mobilním stojanu hned vedle pacienta.

„Přenos obrazu z vyšetřovaných tkání na monitor je v dnešní době moderní medicíny nedílnou součástí různých vyšetření a terapeutických úkonů. Tyto trendy jsou součástí i neonatologických postupů při zajištění dolních cest dýchacích neboli intubace,“ objasnil na webu nemocnice Vladimír Mišuth, zástupce primáře Novorozeneckého oddělení FN Olomouc.

Rekonstrukce uzavřela klíčovou část olomoucké transfuzky. Jak se upraví proces darování krve?

Stavebními a technickými úpravami za téměř sto milionů korun prochází pavilon Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Rozsáhlá rekonstrukce se dotkne i dárců krve, odběry nejcennější tekutiny budou probíhat v jiné budově.

Ten vyzdvihuje i příběh dárce, který chtěl své celoživotní úspory věnovat na záchranu života. „Dárce chtěl svůj dar předat v tichosti a v anonymitě, jeho rozhodnutí plně respektujeme. Současně bychom ale chtěli alespoň stručným zveřejněním příběhu poděkovat a vyjádřit velký respekt i obdiv člověku, který nás podpořil. Příběh je pro nás téměř pohádkový,“ komentoval lékař.

Nesobecký čin pomoci druhým vyvolal uznání i na sociálních sítích. „Tak to se klaním. Obdiv, obrovský respekt a žasnu. Ať dobře slouží,“ napsala k příspěvku o darovaném videolaryngoskopu například uživatelka Pavla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Dobročinnost, dar, anonymní dárce, zdraví, nemocnice, novorozenecké oddělení, Fakultní nemocnice Olomouc, FN Olomouc, videolaryngoskop, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anonymní dárce věnoval olomoucké nemocnici cenný přístroj na pomoc miminkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.