Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Úterý 20. srpna 2024  |  Svátek má Bernard
Bez reklam

Přerov bude mít druhou dešťovou zahradu. První vznikla letos v květnu a mezi dětmi má velký úspěch

Díky velkému zájmu vznikne v Přerově druhá dešťová zahrada. Bude na sídlišti bří Hovůrkových a měla by kopírovat projekt, který vznikl letos v květnu v Sokolské ulici. Dešťová zahrada, kterou tvoří zábavní vodní prvky, se setkala s velkým úspěchem, denně je v obležení dětí i rodičů.

"Nejmenší návštěvníci jsou nadšení z nových vodních prvků, do kterých se ručním pumpováním vhání voda. Lidé nás zasypávali tipy, kde by stejný vodní prvek mohl v rámci města také vzniknout," uvedl primátor Petr Vrána (ANO). 

Navrhované lokality prošli zástupci města a nakonec se rozhodli vybrat místo v ulici bří Hovůrkových, rovněž obklopenou panelovým sídlištěm. "Přes zimu uděláme projekční přípravu a na jaře začneme budovat, aby už v létě mohli lidé nový prvek využívat," uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

První dešťovou zahradu ve městě otevřelo město letos v polovině května, kromě zlepšení klima u Sokolské ulice a Velké Dlážky přineslo potěšení především dětem. Zelená oáza zabavuje od té doby děti na okraji jednoho z panelových sídlišť vodními prvky v podobě vodních pump, mlýnků i korýtek. Nechybí ani mlžítko na okraji kačírkové plochy.

Součástí projektu byla i proměna zeleně v nedaleké ulici Na Hrázi, kde přestárlé stromy nahradila nová výsadba a stromy jsou osazené budkami pro netopýry a ptáky. Projekt s cílem zlepšit mikroklimatické funkce v lokalitách Na Hrázi a Sokolská získal podporu z norských fondů. Dotace činila 90 procent celkových nákladů, které dosáhly téměř sedmi milionů korun.

Prestižní anketa Sestra roku, má také v letošním roce finalistku z Olomouckého kraje, kterou se stala Lenka Kolářová z prostějovské nemocnice. Na tamním chirurgickém oddělení vede coby vrchní sestra tým šedesáti lidí, zaměřuje se také na vývoj...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo město Přerov

Štítky zahrada, voda, děti, hra, Přerov, sídliště, projekt, Na Hrázi, Petr Vrána, ANO 2011, ODS, Husova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov bude mít druhou dešťovou zahradu. První vznikla letos v květnu a mezi dětmi má velký úspěch  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.