Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 22. srpna 2024  |  Svátek má Bohuslav
Bez reklam

Morava se v Olomouci vrací k normálu. Oprava opěrných zdí řeky Bystřice je skoro hotová

Řeka Morava se v Olomouci vrací k normálu. Opravy opěrných zdí Bystřice jsou před dokončením, napouštění jezu tak začne už v pátek s několikadenním předstihem. Hladina v jezu se zvedne o téměř metr a půl, což se projeví v celém úseku Moravy až po Hradisko a v Bystřici nad soutokem s Moravou.

Povodí Moravy začne napouštět jezovou zdrž v Olomouci v pátek v osm hodin ráno, kdy dojde k zahrazení jezů vodohospodářského uzlu Olomouc. Hladinu vodohospodáři museli snížit kvůli opravě opěrných zdí řeky Bystřice. Práce vyžadující nižší průtok v tomto týdnu skončily, a zvýšení hladiny tak může začít s několikadenním předstihem.

V řece pod jezy zůstane dostatečný průtok, aby nebyl ohrožený říční ekosystém, rychlost plnění bude záviset na hydrologické situaci. "Aktuálně Moravou v Olomouci protéká devět metrů krychlových vody za sekundu. Předpokládáme, že za těchto podmínek by mohla být jezová zdrž během víkendu naplněná na provozní hladinu," odhaduje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Hladina přímo na jezu se zvedne o 140 centimetrů, což se projeví v celém úseku Moravy až téměř po Hradisko a v Bystřici nad soutokem s Moravou.

Přestavba nádrže i úprava hospodaření na polích. Obce u Přerova zasažené povodněmi řešily situaci s ministrem

Komplexní dlouhodobá opatření mají přinést větší ochranu před lokálními bleskovými záplavami. Povodně se po bouřkách prohnaly přes vesnice nedaleko Přerova, na jednání se zástupci zasažených obcí dorazil do obce Šišma také ministr zemědělství...

Povodí Moravy zahájilo práce na opravách opěrných zdí řeky Bystřice nad soutokem s Moravou v Olomouci v červenci. Práce probíhaly na 1,2 kilometru dlouhém úseku Bystřice od ulice Bystrovanská po soutok s Moravou. "Cílem prací bylo zajištění bezpečnosti při zvýšených průtocích, stabilizace koryta vodního toku a prodloužení životnosti opevnění, které je součástí protipovodňových opatření Olomouce. Práce jsou před dokončením a soustředí se pouze na horní část opravovaného úseku u ulice Bystrovanská," popsal Gargulák. 

Práce měly původně skončit v říjnu, nyní vše nasvědčuje tomu, že stavbaři vše stihnou už v září. Investice byla 7,8 milionu korun a Povodí Moravy ji financuje z vlastních zdrojů. 

Snížení hladiny Povodí Moravy podle mluvčího podniku Petra Chmelaře využilo také k pravidelné údržbě jezu i nadjezí a prohlídce běžně zatopených částí protipovodňových opatření. Jezová zdrž se kvůli údržbě jezu vypouští jednou ročně.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Povodí Moravy

Štítky Morava, hladina, napouštění, opravy, Olomouc, Bystřice, opěrná zeď, Povodí Moravy, vodní hospodářství, řeka Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Morava se v Olomouci vrací k normálu. Oprava opěrných zdí řeky Bystřice je skoro hotová  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.