Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 22. srpna 2024  |  Svátek má Bohuslav
Bez reklam

Stovky hasičů poměří síly na věži i atletickém stadionu. Olomouc hostí prestižní šampionát

Na olomouckém Horním náměstí vyrostla speciální cvičná věž, bleskově rychlý výstup do čtvrtého podlaží provizorní stavby bude v pátek jednou z klíčových disciplín Mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu. Hanácká metropole se stane dějištěm třídenního šampionátu, na kterém budou startovat také hosté ze čtyř evropských zemí. O víkendu budou probíhat vypjaté sportovní souboje hasičů na atletickém stadionu TJ Lokomotiva Olomouc.

Společné mistrovství profesionálních a dobrovolných hasičů zavítá do Olomouce poprvé, účastnit se ho bude celkem 55 družstev po 13 závodnících, sledovanou kategorií bude pak rovněž dvojboj jednotlivců. Prestižní klání začne v pátek 23. srpna ranními a dopoledními tréninky výstupu na věž na Horním náměstí, soutěžní pokusy pak budou na programu v historickém jádru krajského města od 14 hodin v různých kategoriích až do večera.

„Profesionální hasiči budou soutěžit v kategorii jednotlivců, a to ve výstupu na cvičnou věž a v běhu na 100 m s překážkami. Součet časů z těchto disciplín určí nejlepší závodníky ve dvojboji,“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Deset jednotek hasičů zápolilo s lesním požárem na Olomoucku. K ohniskům se museli i slaňovat

K lesnímu požáru vyrazilo v pondělí odpoledne deset jednotek hasičů k obci Domašov u Šternberka. Zahoření na ploše přibližně půl hektaru se podařilo dostat pod kontrolu, v komplikovaném terénu museli ohniska dohledávat a likvidovat i specialisté...

V sobotu a v neděli bude soutěž pokračovat na atletickém stadionu poblíž olomoucké tržnice. Profesionální hasiči v družstvech tak postupně poměří síly ve výstupu na cvičnou věž, v běhu na 100 metrů s překážkami, ve štafetě 4x100 metrů s překážkami a v požárním útoku. Stejné disciplíny kromě výstupu na věž čekají také družstva dobrovolných hasičů.

Z Olomouckého kraje budou reprezentovat mezi dobráky družstva z SDH Bludov ze Šumperska. „Dobrovolné hasiče bude zastupovat celkem 16 družstev mužů a 19 družstev žen. Kromě zástupců Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska budou o nejlepší výsledky usilovat i zástupci z České hasičské jednoty (ČHJ) a Moravské hasičské jednoty (MHJ). Z řad hasičského záchranného sboru se na start postaví 14 družstev, které budou

reprezentovat jednotlivé kraje a jedno soutěžní družstvo HZS podniku, které nominuje Asociace velitelů HZS podnik. Letos se do klání zapojí HZS podniku Deza,“ přiblížila mluvčí s tím, že v Olomouci budou závodit i zahraniční sportovci. Svou formu představí hasiči ze čtyř evropských států, a to ze Slovenska, Polska, Německa a Bulharska.

Akce s mezinárodními parametry má významnou tradici, V případě profesionálních hasičů se bude jednat o 51. mistrovství, u dobrovolných hasičů se jedná již o 69. mistrovství. „Jde o největší a nejprestižnější sportovní akci na úseku profesionálních a dobrovolných hasičů v České republice. Účastní se jí špičkoví sportovci, kteří dosahují vynikajících výsledků i na mezinárodní úrovni,“ doplnila mluvčí Balážová s tím, že podrobný program šampionátu je k dispozici na webových stránkách.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, soutěž, mistrovství ČR, profesionální hasiči, dobrovolní hasiči, závody, požární sport, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky hasičů poměří síly na věži i atletickém stadionu. Olomouc hostí prestižní šampionát  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.