Počasí dnes28 °C, zítra32 °C
Pátek 23. srpna 2024  |  Svátek má Sandra
Bez reklam

Arionovu kašnu v centru Olomouce rozzářily tisíce květin. Aranžmá je letos inspirované barokem

Arionovu kašnu v centru Olomouce opět rozzářily tisíce květin, hlavním motivem obdivované výzdoby významné památky na Horním náměstí je letos odkaz na barokní aranžmá. Autorskou je zaměstnankyně Výstaviště Flora Olomouc a floristka Barbora Melničuková.

Olomoučané a návštěvníci města se letos mohou těšit hned na tři kombinace barev, které se v kašně postupně objeví při obměnách květin. První výzdoba bude bílo-žlutá, druhá růžovo-fialovo-bílá a nakonec přijde na řadu modro-žlutá kombinace coby odkaz na akci Dny evropského dědictví.

"Jsem velice ráda, že ve spolupráci se Statutárním městem Olomouc pokračujeme v oblíbené tradici floristické výzdoby Arionovy kašny. Olomoučané i návštěvníci města kombinaci květin a unikátní Arionovy kašny každoročně vysoce oceňují, její fotografie jsou k vidění na sociálních sítích i v řadě médií. Olomouc tak dokazuje, že je skutečně městem květin," raduje se Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc, které výzdobu zajišťuje.

Na Ukrajinu napadenou Ruskem jdou další sanitky a humanitární pomoc. Přispěl kraj i soukromé firmy

Starší sanitku z vozového parku Zdravotnické záchranné služby nyní Olomoucký kraj poslal na Ukrajinu. Humanitární zásilka na pomoc zemi, kterou napadl ruský agresor, vyjela z Uničova na Olomoucku do města Dubno, které se nachází na Volyni.

Autorkou výzdoby je zaměstnankyně Výstaviště a floristka Barbora Melničuková. "Olomouc je nejen městem květin, ale také městem barokního slohu, který v jeho historickém jádru výrazně dominuje. Výzdoba kašny proto bude tento sloh reflektovat. A to takzvanou Hogardovou křivkou, laicky řečeno linií ve tvaru písmene S, jež se bude vinout středem kašny. Hogardova křivka byla velmi typická právě pro barokní aranžování květin," vysvětlila Melničuková.

Při výzdobě kašny využije řádově tisíce květin, půjde například o slunečnice, lilie, jiřiny, hortenzie či chryzantémy. "Jsou to květiny, s nimiž se v baroku při floristických aranžmá hodně pracovalo," podotkla Melničuková. Výzdobu čekají dvě obměny, první ve čtvrtek 29. srpna, druhá 6. září.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Výstaviště Flora Olomouc

Štítky Arionova kašna, květiny, výzdoba, Olomouc, baroko, aranžování květin, Dny evropského dědictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arionovu kašnu v centru Olomouce rozzářily tisíce květin. Aranžmá je letos inspirované barokem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.