Počasí dnes23 °C, zítra26 °C
Pondělí 26. srpna 2024  |  Svátek má Luděk
Bez reklam

FOTOGALERIE: Souboje na věži i atletické dráze. Na hasičském šampionátu v Olomouci padaly rekordy

Soubor náročných disciplín postavil před závodníky republikový šampionát profesionálních a dobrovolných hasičů v Olomouci, se soutěžními úkoly si v závěru uplynulého týdne nejlépe poradili reprezentanti profesionálního sboru z Moravskoslezského kraje. Mezi dobrovolnými hasiči se na první místo probojovali muži SDH Zbožnov z Pardubického kraje a ženy z SDH Oprechtice z Moravskoslezského kraje.

V centru Olomouce vyrostla čtyřpodlažní cvičná věž, s hákovými žebříky ji v průběhu pátečního dne zdolávali účastníci Mistrovství České republiky v požárním sportu profesionálních a dobrovolných hasičů. „Tato část závodu se uskutečnila přímo na Horním náměstí v Olomouci. Atraktivní soutěž přilákala stovky diváků a v historických kulisách města byla nezapomenutelným zážitkem. Ti nejlepší vystoupali na věž v časech pod 15 sekund, dokonce se na časomíře objevil i čas s číslem 13 na začátku,“ upozornila na skvělé výkony sportovců mluvčí domácího Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Sobota se pak nesla ve znamení běhu na 100 metrů s překážkami a také štafetových běhů, víkendový program se konal na atletickém stadionu TJ Lokomotiva poblíž olomoucké tržnice. „A padaly národní rekordy! V kategorii SDH mužů se ve štafetě na 4x 100 metrů podařilo SDH Zbožnov z Pardubického kraje zaběhnout čas 55,21 s a stanovit tak nový národní rekord. Úspěšná byla také reprezentace žen, která štafetu zaběhla za 60,15 sekund a také pokořila národní rekord,“ vyzdvihla mluvčí.

Před třiceti lety zničil šumperské divadlo ničivý požár. Obnovu scény připomene výstava Jako fénix z popela

Letos uplyne třicet let od chvíle, kdy budovu šumperského divadla zachvátil ničivý požár. Profesionální divadlo stálo nad propastí, díky obrovské vlně solidarity se ho podařilo v Šumperku zachránit. Osudové události připomene výstava Jako fénix z...

Závěrečný den mistrovství republiky nabídl královskou disciplínu – požární útok. „Soutěžní družstva předváděla sportovní výkony, které atakovaly ty nejlepší národní časy. A opět se dařilo. SDH Želčany stanovil nový nejlepší čas na 24,40 sekund v kategorii mužů. SDH Budíkovice určil nový čas na 22,67 v kategorii žen. I profesionálním hasičům se dařilo. Nový rekord stanovil HZS Středočeského kraje na 22,52,“ popsala Lucie Balážová.

V součtu výsledků ze všech čtyř disciplín byl jasně nejlepší tým z Moravskoslezského kraje, který vyhrál dvě kategorie a ve dvou dalších byl stříbrný. Druhé místo patřilo Středočechům a třetí Královehradeckému kraji. Domácí výběr obsadil v silné konkurenci 13. příčku. Úspěšný byl šampionát pro dobrovolné hasiče z Bludova na Šumpersku, kteří mezi 16 mužstvy vybojovali 2. místo. Blízko medailové radosti byly také jejich kolegyně, mezi 17 družstvy byly ženy z SDH Bludov čtvrté.

„Vynikající výkony podávaly také reprezentace ze zahraničí. Týmy z Bulharska, Polska, Slovenska a Německa zvýšily prestiž závodu a zároveň konkurenci českým reprezentantům. Přesto naše družstva prokázala, že patří ke špičce. Ve všech mezinárodních kategoriích byla nejlepší. Děkujeme všem organizátorům, technické četě za zabezpečení celé soutěže a rovněž sponzorům za podporu, bez níž by se takto velká akce nedala uspořádat,“ uzavřela mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojtěch Jarý

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, soutěž, mistrovství ČR, profesionální hasiči, dobrovolní hasiči, závody, požární sport, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Souboje na věži i atletické dráze. Na hasičském šampionátu v Olomouci padaly rekordy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.