Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Úterý 27. srpna 2024  |  Svátek má Otakar
Bez reklam

Hráz podle dobové dokumentace či úvaziště pro loďky. Začala obnova rybníků u zámku v Čechách pod Kosířem

Významnou obnovou projdou rybníky a další vodníky prvky v okolí zámku v Čechách pod Kosířem. Odborná firma se zaměří na Malý i Velký rybník, který musel být kvůli havarijnímu stavu dva roky vypuštěn. I to urychlilo kroky k revitalizaci, jejíž náklady dosahují částky 33 milionů korun.

„Revitalizace vodních prvků v našem parku je dlouho vysněným přáním, na jehož realizaci jsme urputně pracovali. Tyto úpravy nejen zlepší estetický vzhled parku, ale také přispějí k ochraně životního prostředí a posílí biodiverzitu,“ řekl kastelán zámku Martin Váňa.

Kvůli havarijnímu stavu byl Velký rybník vypuštěn již v dubnu 2022, což urychlilo snahu o jeho celkovou revitalizaci. Výsledkem by měla být obnova všech vodních prvků v zámeckém areálu. Z rybníků pracovníci zhotovitelské firmy vybagrují nánosy bahna, dosypou a zpevní břehy, zbourají dosavadní betonové prvky na hrázi a obnoví je podle dobové dokumentace. Stavbaři zde upraví také koryto potoka a vybudují úvaziště pro loďky. Podle radního Olomouckého kraje pro oblast kultury Jana Žůrka (Spojenci) nové úpravy zásadně zvýší hodnotu celého areálu z hlediska cestovního ruchu.

Arionovu kašnu v centru Olomouce rozzářily tisíce květin. Aranžmá je letos inspirované barokem

Arionovu kašnu v centru Olomouce opět rozzářily tisíce květin, hlavním motivem obdivované výzdoby významné památky na Horním náměstí je letos odkaz na barokní aranžmá. Autorskou je zaměstnankyně Výstaviště Flora Olomouc a floristka Barbora...

Zámek v Čechách pod Kosířem spravuje Vlastivědné muzeum v Olomouci, jehož zřizovatelem je Olomoucký kraj. Podle zástupců kraje byla předpokládaná hodnota zakázky stanovena na 60 milionů korun bez DPH, ve výběrovém řízení se však tuto částku podařilo snížit na necelých 33 milionů korun. Kraj na projekt získal dvanáctimilionovou dotaci z Národního plánu obnovy.

„Zámek v Čechách pod Kosířem je jednou z perel Olomouckého kraje a hejtmanství se pomocí opravdu nákladných investic stará o to, aby její lesk nejen vrátil, ale aby se nejlépe zvýšil. Jde o důležité historické a kulturní místo, které má celospolečenský význam,“ vyzdvihl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Zámek, který původně vlastnil šlechtický rod Silva-Tarouca, převzal Olomoucký kraj od státu v roce 2008. Do opravy postupně investoval zhruba sto milionů a v rekonstrukcích pokračuje. Veřejnosti se po rozsáhlé rekonstrukci otevřel poprvé v roce 2016. Zámecký park, rozkládající se na ploše 21,5 hektaru, patří mezi nejcennější romantické krajinářské realizace v České republice. Koncepci parku mohl významně ovlivnit malíř Josef Mánes, který v areálu často pobýval.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytl Olomoucký kraj

Štítky Čechy pod Kosířem, rybník, revitalizace, lodička, úvaziště, oprava, hrát, bahno, břeh, Olomoucký kraj, okres Prostějov, dotace, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hráz podle dobové dokumentace či úvaziště pro loďky. Začala obnova rybníků u zámku v Čechách pod Kosířem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.