Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 29. srpna 2024  |  Svátek má Evelína
Bez reklam

Bytová výstavba v Olomouckém kraji v prvním pololetí ožila, obrovský nárůst hlásí Prostějovsko

Po loňském výrazném propadu se bytová výstavba v Olomouckém kraji vrací opět k vyšším číslům. V prvním pololetí roku začala stavba 978 bytů, což je v meziročním srovnání takřka o třetinu více. Region zaznamenal druhý nejvyšší nárůst ze všech krajů České republiky, v celostátním měřítku přitom došlo celkově k poklesu o pět procent.

Zvýšení bytové výstavby letos od ledna do konce června zaznamenalo včetně Olomouckého pouze pět krajů. Většina bytů, jejichž stavba v první polovině letošního roku v Olomouckém kraji začala, spadala do kategorie nové výstavby. Tímto způsobem byla zahájena stavba 796 bytů. V dokončených stavbách začalo budováni 182 bytů. Zatímco 321 bytů zahájených v nových rodinných domech zůstalo na úrovni předchozího roku, zahájených bytů v nových bytových domech bylo meziročně jednou tolik. Dělníci začali v bytových domech stavět 465 bytů, což bylo meziročně o 97,9 procenta více.

Nepovedená digitalizace stavebního řízení ohrožuje milionové projekty a dotace, tvrdí olomoucká radnice

Přetrvávající problémy s digitalizací stavebního řízení ohrožují některé projekty a dokonce i dotace. Systém je nefunkční, stavební úřady jsou zavalené, zdržení bude v řádu měsíců. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) se již za problémy...

Nejvyšší počet zahájených bytů letos od ledna do konce června statistici v Olomouckém kraji evidovali v okrese Prostějov, bylo to 392 bytů. V meziročním srovnání jde o nárůst o 130 procent. Výraznou většinu tvoří jednotky, které budou v nových bytových domech - podle Českého statistického úřadu půjde o 297 bytů. Následovalo Olomoucko s 311 byty, Šumpersko se 173, Přerovsko s 65 a Jesenicko s 37 zahájenými byty. V okrese Přerov tento ukazatel oproti loňskému prvnímu pololetí klesnul na polovinu.

Loni v Olomouckém kraji začala stavba 1475 bytů, ve srovnání s rokem 2022 o 34,6 procenta méně. V roce 2022 bytová výstavba v kraji naopak o třetinu vzrostla. Stavba bytů v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde se nyní připravuje, staví či dokončuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti budují byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu. Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce postavila více než 300 bytů.

Přes 200 bytů postavila v areálu bývalých sladoven a mrazíren developerská společnost Link City Centrum NS. Developerská skupina Redstone kvůli vysoké poptávce po bytech rozšířila první etapu projektu Šantovka Living z původně plánovaných dvou bytových domů na čtyři. Počet nabízených bytů se tak zdvojnásobil na 68. V areálu by mělo výhledově vzniknout 12 bytových domů.

Další velké bytové projekty jsou v Olomouci ve fázi přípravy. Například společnost Stafos-Real plánuje v Olomouci-Nových Sadech vybudovat obytný komplex s 381 byty. Osm bytových domů má vzniknout na pozemcích, které nyní slouží jako orná půda či jsou vedené jako takzvané ostatní plochy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Bydlení, byty, nemovitost, bytová výstavba, statistika, Český statistický úřad, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bytová výstavba v Olomouckém kraji v prvním pololetí ožila, obrovský nárůst hlásí Prostějovsko  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.