Počasí dnes30 °C, zítra32 °C
Pondělí 2. září 2024  |  Svátek má Adéla
Bez reklam

Petrášův palác v Olomouci se v rámci Dnů evropského dědictví po letech otevře veřejnosti

Historická budova takzvaného Petrášova paláce v Olomouci, sídla olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu, se po letech tuto sobotu otevře veřejnosti. Stane se tak během Dnů evropského dědictví 2024. Památkáři chystají i komentované prohlídky.

Do zázemí Petrášova paláce mohli zájemci nahlédnout naposledy v roce 2013. Ojedinělé reprezentační interiéry byly v minulosti k vidění v krimiseriálu Jana Hřebejka z olomouckého prostředí.

Petrášův palác, měšťanský dům palácového typu, který je sídlem olomouckých památkářů od roku 2000, stojí na Horním náměstí. Dvoupatrový nárožní dům stojí na místě dvou středověkých staveb, z nichž se dochovaly gotické sklepy a zdivo. "Do dnešní barokní podoby byl přestavěn v první třetině 18. století svobodnou paní Annou Marií Petrášovou. Jde o vynikající ukázku měšťanského, paláce, který je se sousedním domem spojen třemi řadami prampouchů (zděnými oblouky mezi budovami, pozn. red.) nad sebou. Na vnitřním dvoře jsou dochovány renesanční arkády," uvedla mluvčí památkářů Sandra Kolářová.

Barokní palác stojící v centru městské památkové rezervace se návštěvníkům otevře během letošních Dnů evropského dědictví. Připraveny jsou pro ně zároveň komentované prohlídky této budovy, a to od 09:00 do 14:00 ve čtyřech cyklech. Vstup je zdarma.

Letošní ročník Dnů evropského dědictví v samotném krajském městě budou doprovázet akce již od 2. do 8. září. Zahrnovat budou koncerty, projekt Oživ centrum včetně Design marketu a farmářských trhů či festival na olomoucké náplavce. V pátek 6. září chystá Moravské divadlo Olomouc na Horním náměstí open-air představení Manon Lescaut. 

O víkendu 7. a 8. září se také zpřístupní ve městě i další řada památek a objektů, kam mohou zájemci zavítat i zcela výjimečně. Patřit mezi ně bude například svatokopecké muzeum v areálu baziliky, mauzoleum jugoslávských vojínů v Bezručových sadech nebo prostory Židovské obce Olomouc včetně její synagogy a košer kuchyně s výkladem. Více informací je na stránkách akce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo město Olomouc

Štítky prohlídka, památky, Olomouc, Dny evropského dědictví, palác, Petrášův palác, památková péče, Horní náměstí, Jan Hřebejk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petrášův palác v Olomouci se v rámci Dnů evropského dědictví po letech otevře veřejnosti  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.