Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Neděle 1. září 2024  |  Svátek má Linda / Samuel
Bez reklam

Vodohospodáři vypustí jez v Hranicích, v plánu je kontrola a údržba. Hladina Bečvy klesne

Od pondělí poklesne hladina na řece Bečvě v Hranicích a Teplicích nad Bečvou, v plánu je pravidelná údržba jezu a nadjezí na okraji Hranic. K vypuštění jezové zdrže dochází každý rok na začátku září, na potřebné práce budou mít vodohospodáři jeden týden.

Jedním z každoročních pravidelných úkonů v režii Povodí Moravy je v Olomouckém kraji také údržba pohyblivého jezu na řece Bečvě v Hranicích. Vypouštění jezové zdrže začne v pondělí 2. září.

Vodní tok dosahuje nyní podle údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu na měrném profilu v Teplicích nad Bečvou výšky hladiny 55 centimetrů, což je jen dva centimetry nad úrovní stanovenou pro stav sucha. V dalších dnech by měl vodní stav poklesnout kvůli manipulaci na jezu. „Vypuštěním jezové zdrže dojde k poklesu hladiny v řece Bečvě v úseku od jezu až po lávku u lázní v Teplicích, což je přibližně 2,5 kilometru. Pokles výšky hladiny u samotného jezu bude zhruba tři metry a po délce se bude snižovat,“ přiblížila mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Investice do ropy a zlata byly jen lži. Muž z Hranicka poslal podvodníkům tři a půl milionu

Několik měsíců investoval muž středního věku z Hranicka podle pokynů podvodníků vlastní peníze i prostředky získané z úvěrů a věřil v nadstandardní a snadný výdělek. Kyberzločinci mu sdělili, že má na investičním kontě 10 milionů, historka o...

Důvodem pro každoroční srážku na jezu je pravidelná údržba a kontrola jezových segmentů a klapek. „Současně bude provedena oprava dlažeb jezu. Dále se odstraní případně naplavené stromy, vyčistí svodné kanály a sběrné studny. Vypuštěná jezová zdrž umožní kontrolu břehového opevnění nadjezí, které je jinak v průběhu celého roku zatopené vzdutou hladinou vody. Po provedení prací bude srážka na jezu ukončena a bude neprodleně zahájeno opětovné napouštění jezové zdrže,“ vysvětlila mluvčí.

Vypouštění zdrže začíná každoročně první pondělí měsíce září od 8 hodin, srážka je naplánovaná do 8. září. „Manipulace při vyhrazování se provádí po jednotlivých krocích pozvolna tak, aby nejdříve došlo k ustálení hladiny. Teprve potom následují další kroky. Vypuštění zdrže bude probíhat pod biologickým dohledem a dozorem místní organizace Českého rybářského svazu. Všichni dotčení odběratelé jsou o srážce na jezu informováni a jelikož se jedná o pravidelnou každoroční situaci, tak s ní i dopředu počítají,“ doplnila Jana Kučerová.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Povodí Moravy

Štítky Řeka, Bečva, Povodí Moravy, údržba, jez, jezová zdrž, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři vypustí jez v Hranicích, v plánu je kontrola a údržba. Hladina Bečvy klesne  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.