Počasí dnes32 °C, zítra31 °C
Středa 4. září 2024  |  Svátek má Jindřiška
Bez reklam

Na devátý pokus. Stát konečně prodal Hanácká kasárna, vydražil je olomoucký developer Morávek

, aktualizováno před 23 minutami

Hanácká kasárna v Olomouci budou mít nového majitele. Na devátý pokus dnes stát rozsáhlý historický areál v centru Olomouce prodal v elektronické aukci za 89,1 milionu korun. Vítězem je olomoucký developer Richard Morávek. Novým majitelem se ovšem může stát i Olomoucký kraj, město Olomouc nebo Univerzita Palackého. Původní vyvolávací cena byla 262 milionů korun.

"Potvrzujeme, že jsme účastníkem aukce budovy Hanáckých kasáren v Olomouci, který učinil nejvyšší příhoz. Jsme si vědomi významu budovy Hanáckých kasáren, její velikosti a strategické polohy v centru města Olomouce. Zároveň považujeme za důležité, aby vlastníkem budovy byl olomoucký subjekt se znalostí místního prostředí a vztahem k městu," potvrdil dnes po poledni Petr Hlávka, mluvčí olomouckého developera Richarda Morávka.

Jeho skupina má v Olomouci Šantovku, plánuje její rozšíření a staví zde například byty a haly.

Podle Hlávky se o možném využití Hanáckých kasáren diskutuje dlouhodobě. "Do diskuze se v minulosti zapojilo město, kraj i univerzita. Jsme připraveni hledat optimální využití potenciálu budovy a spolupracovat přitom s nejlepšími architekty. Zároveň jsme otevřeni jednání například s městem, krajem a univerzitou o možné spolupráci na tomto záměru," sdělil Morávkův mluvčí.

Minimální cena Hanáckých kasáren v devátém kole dražby činila 89 milionů korun. Do aukce, která začala včera a skončila dnes dopoledne, se přihlásili dva zájemci, jeden z nich už včera přihodil 100 tisíc korun.

"Vítězem elektronické aukce se stala právnická osoba," potvrdila mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová. Stát se pokoušel kasárna prodat od září roku 2021. Původně byla cena 262 milionů korun, majetkový úřad ji postupně snižoval.

Kdo je vítězem aukce a kdo se stane novým majitelem Hanácký kasáren, nebylo ještě dopoledne jasné. "Standardně zveřejňujeme vítěze a budoucího majitele až v době, kdy už je podepsána smlouva, je schválena příslušným ministerstvem a zveřejněna v registru smluv," vysvětlila to mluvčí.

Další sleva. Stát dál hledá kupce pro Hanácká kasárna v Olomouci, cena klesla pod 90 milionů

Během necelých tří let klesla vyvolávací cena Hanáckých kasáren v Olomouci z 262 na 89 milionů korun. Rozlehlou nemovitost v centru krajského města se snaží prodat stát v dražbě. Dosud objekt, který bude zřejmě vyžadovat rozsáhlý rekonstrukční...

Developer Morávek se novým majitelem Hanáckých kasáren ovšem nestane automaticky. Situace je totiž složitější. "Vzhledem k tomu, že jsme o využití kasáren mnohokrát jednali s Olomouckým krajem, městem Olomouc a Univerzitou Palackého, vyhověli jsme jejich žádosti o možnost takzvaného dorovnání nejvyšší nabídky," uvedla Tesařová. 

Znamená to, že majetkový úřad nyní kraj, město a univerzitu osloví, zda mají o dorovnání zájem. "Kdyby například kraj nabídku 89,1 milionu korun dorovnal, uzavřeli bychom smlouvu s krajem. Všichni zájemci o tom byli dopředu informováni, že jde o aukci s dorovnáním. Bylo to v podmínkách aukce," popsala mluvčí majetkového úřadu.

Mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant řekl, že vedení univerzity sleduje aktuální vývoj a čeká na sdělení majetkového úřadu. "Poté situaci vyhodnotíme," uvedl. Krajský úřad zatím podle mluvčí Aleny Minxové neobdržel oficiální informaci. "Až ji budeme mít, tak se vyjádříme," řekla. Komentář radnice zatím není k dispozici.

Deváté kolo elektronické aukce mohlo být ve středu zahájeno díky tomu, že nejméně jeden zájemce složil kauci 15 milionů korun.

Majetkový úřad se snažil rozsáhlý areál Hanáckých kasáren prodat poté, co v jeho prostorách skončil provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině a Olomoucký kraj nemovitost odmítl bezúplatně převzít. Důvodem byly vysoké náklady na rekonstrukci. Památkově chráněný objekt převzal stát na základě usnesení vlády v roce 2017 od ministerstva obrany. Vláda v roce 2020 schválila jeho prodej.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky dražba, investor, Hanácká kasárna, prodej, cena, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na devátý pokus. Stát konečně prodal Hanácká kasárna, vydražil je olomoucký developer Morávek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.