Počasí dnes30 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 5. září 2024  |  Svátek má Boris
Bez reklam

Ztracená dívenka procházela noční Olomoucí. Občas je náměsíčná, vysvětlila strážníkům matka

Neobvyklý případ malé holčičky procházející nočními ulicemi řešili ve středu strážníci městské policie v Olomouci. Dívku zastavila pozorná žena a zavolala na tísňovou linku. Ukázalo se, že dítě trpí poruchou spánku – náměsíčností, a nevědomky odešlo z bydliště.

Devětadvacetiletý muž chtěl skočit ze střechy ve Fakultní nemocnici. Dvě hodiny napětí ukončil vyjednavač

Drama se včera ráno odehrálo ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Ze střechy jedné z budov chtěl skočit devětadvacetiletý muž. Okamžitě s ním začali mluvit policisté a strážníci, přijel i policejní vyjednavač, který ho po dvou hodinách přesvědčil, aby...

Ztracenou holčičku uviděla ve středu krátce před půlnocí na jedné z ulic v olomoucké části Tabulových vrch žena, která kontaktovala strážníky městské policie. „Po příjezdu na místo jsme se od malé výletnice dozvěděli, že se v noci probudila, otevřela si dveře od bytu a šla ven, kde se však ztratila,“ sdělil mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Po chvíli pátrání se hlídce podařilo zjistit bydliště dívky a v pořádku ji předat matce. „Ta uvedla, že v rodině mají náměsíčnost a holčička jí občas trpí a shodou okolností toho dne zapomněli uzamknout dveře,“ doplnil mluvčí strážníků.

Náměsíčnost může mít mnoho podob. U někoho se to projevuje jen neklidným poposedáváním na posteli a úpravou postele u jiného se dotyčný pohybuje po bytě a to už je nebezpečné. Jsou například zaznamenány případy, kdy náměsíčná osoba začne například vysávat pokoj, aniž by si to uvědomovala. Může také dojít k poranění a úrazům nebo skokům z okna.  Náměsíčnost řadíme mezi poruchy spánku, tzv. parasomnie. Noční procházky probíhají ve fázi hlubokého spánu v první fázi noci, zpravidla ve 3. a 4. stadiu spánku. Člověk se začne budit, ale neprocitne zcela. Svaly a některé oblasti mozku jsou vzhůru, ale jiné oblasti spí. Epizoda může trvat pouze pár minut, ale někdy se uvádí až půl hodiny. Většina náměsíčných lidí jsou děti nebo dospívající. Odborníci uvádějí, že nejčastější věkovou skupinou náměsíčných jsou děti ve věku od čtyř do šesti let. Mezi pubescenty je zhruba 17 % náměsíčných a do období dospělosti si tento problém přinese asi 4 % populace.
Zdroj: Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, náměsíčnost, ztracená dívka, Městská policie Olomouc, strážníci, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztracená dívenka procházela noční Olomoucí. Občas je náměsíčná, vysvětlila strážníkům matka  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.