Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Pátek 6. září 2024  |  Svátek má Boleslav
Bez reklam

Místo kotelny knihovna. Trnkova ulice prokoukne a olomoucké sídliště dostane nové komunitní centrum

V nejbližších dnech se na jednom z největších olomouckých sídlišť rozjedou stavební práce, které škaredou kotelnu v Trnkově ulici promění v knihovnu, komunitní centrum a místo pro besedy s příjemným okolím a venkovním posezením. Investice je 44 milionů korun, většina budou dotace.

Jedné z nejlidnatějších lokalit v Olomouci, Povelu, Novým Sadům a Nové Ulici, kde žije zhruba 30 tisíc obyvatel, dlouhodobě chybí knihovní a komunitní prostory. Nyní ke dvěma pobočkám v Peškově a Brněnské ulici přibude velká moderní knihovna.

"Knihovny už dávno nejsou jen místy výměny knih, ale slouží také jako místa setkávání, sdělování zkušeností, rozvíjení čtenářské gramotnosti, spolupráce se školami v okolí, setkávání s rodiči a malými čtenáři, místy výtvarných dílniček nebo besed s regionálními osobnostmi. A přesně tyto a mnoho dalších funkcí by nové prostory městské knihovny měly plnit," popisuje náměstek primátora Olomouce pro oblast školství Viktor Tichák (Piráti).

Knihovna bude přímo sousedit s nově vybudovanou tramvajovou tratí, v architektonické soutěži na její podobu zvítězil pražský ateliér kcarch. Investice zahrnuje také změnu okolí, vznikne zde venkovní posezení ohraničené nízkou zídkou.

Hanácká kasárna v Olomouci budou mít nového majitele. Na devátý pokus dnes stát rozsáhlý historický areál v centru Olomouce prodal v elektronické aukci za 89,1 milionu korun. Vítězem je olomoucký developer Richard Morávek. Novým majitelem se ovšem...

"Na jednom z nejlidnatějších sídlišť ve městě dostanou obyvatelé nejen novou pobočku knihovny, která vznikne přestavbou staré nevyužívané výměníkové stanice, ale především místo, kde se budou moci setkat, odpočinout si, zkrátka trávit volný čas v krásném objektu," dodal investiční náměstek primátora Olomouce Miloslav Tichý (ANO). Knihovna nabídne besedy nebo čtenářské kroužky, celoživotní vzdělávání a pravidelná setkávání v rámci komunity.

Náklady na přestavbu jsou zhruba 44 milionů korun, převážnou část pokryje dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo město Olomouc/ateliér kcarch

Štítky knihovna, sídliště, kotelna, přestavba, investice, komunitní centrum, Olomouc, Povel, Nová Ulice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo kotelny knihovna. Trnkova ulice prokoukne a olomoucké sídliště dostane nové komunitní centrum  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.