Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Pátek 6. září 2024  |  Svátek má Boleslav
Bez reklam

Riziková voda až do konce sezony. Na Plumlovské přehradě dál platí zákaz koupání

Ani při posledním měření aktuální sezony se nezlepšil stav vody v Plumlovské přehradě u Prostějova, zákaz koupání tak zůstává v platnosti. Hodnocení jakosti zdejší vody je stále na nejhorším stupni a podle hygieniků hrozí akutní poškození zdraví. Další monitorovanou lokalitou jsou štěrkopísková jezera Poděbrady nedaleko Olomouce, kde je voda podle analýz čistá v průběhu celého léta.

Zákaz koupání na Plumlovské přehradě vyhlásili letos hygienici kvůli špatné kvalitě vody již 26. července. Její kvalita se zde nezlepšila ani po následujících třech odběrech. Poslední z nich odborníci provedli v pondělí, podle dnešních výsledků zdejší kvalita vody zůstává na pětibodové stupnici na nejhorším, tedy pátém stupni. Šlo zároveň o poslední odběr v letošní rekreační sezoně, řekla Eva Čehovská z olomoucké krajské hygienické stanice. „U Plumlovské přehrady ponecháváme černý smajlík. Sinice se sice zlepšily, zaznamenali jsme však nárůst chlorofylu A,“ doplnila hygienička.

Šance pro Plumlovskou přehradu. Jedovaté sinice by měly zastavit moderní čističky

Necelá polovina obcí nad Plumlovskou přehradou na Prostějovsku nemá kvalitní čističky odpadních vod, což může být jedním z důvodů, proč nádrž každé léto trápí sinice. V budoucnu by se to mohlo změnit. Povodí Moravy slíbilo, že obcím poradí, jak s...

Loni se v Plumlovské přehradě čistá voda ve stupni jedna udržela do první poloviny července, poté se její kvalita začala rychle zhoršovat. Stupně tři dosáhla v uplynulém roce 24. července, v meziročním srovnání o více než měsíc později. V polovině srpna tam loni vyhlásili hygienici zákaz koupání, který platil do konce sezony. Problémy s kvalitou vody v přehradě podle odborníků vyřeší až vybudování kanalizace a čistíren odpadních vod v okolních obcích. Nyní z nich do přehrady odtéká voda s vysokým obsahem fosforu, kterým se sinice živí.

Vzorky odebírali odborníci v pondělí také na dvou stanovištích jezera Poděbrady, i tady šlo o poslední měření v této sezoně. Voda je zde vhodná ke koupání, doplnila hygienička Čehovská.

Lidé se v přetrvávajícím horku mohou osvěžit v Olomouckém kraji i na dalších místech, kromě přírodních ploch zůstávají kvůli počasí na mnoha místech otevřená i venkovní koupaliště. V provozu je například nadále koupaliště v Majetíně na Olomoucku nebo akvapark Koupelky Prostějov. Do neděle je denně otevřené také koupaliště v Kojetíně na Přerovsku, o víkendu se opět otevře i koupaliště v přerovské místní části Penčice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky voda, kvalita, rozbory, sinice, Poděbrady, Vodní nádrž Plumlov, Olomouc, Prostějov, Plumlov, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riziková voda až do konce sezony. Na Plumlovské přehradě dál platí zákaz koupání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.