Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Dlouhý život velbloudice Elišky je u konce. Olomoucká zoo přikročila k eutanázii

Ve věku 28 let nechali odborníci ze Zoo Olomouc navždy uspat samici velblouda dvouhrbého Elišku. Důvodem byly vleklé zdravotní potíže, které velbloudici v pokročilém věku trápily. K problémům pohybového aparátu se připojily i další komplikace. V areálu na Svatém Kopečku chovají tento druh sudokopytníka již od roku 1958.

Olomoucká zoo se loučí s velbloudicí Eliškou, která podle vedoucího zimoviště afrických zvířat Pavla Vidláře patřila ke koloritu zahrady. Na Svatém Kopečku se samice velblouda dvouhrbého narodila před 28 lety. „Vzhledem k velmi vysokému věku, značným chronickým potížím, v jejichž důsledku jí byla podávána silná medikace, s projevy, které se již neslučovaly se spokojeným velbloudím životem, neb jí pohybový aparát čím dál více zrazoval a přidružily se i potíže ukazující na selhávání oběhového systému, se zahrada rozhodla provést u této samice eutanázii. Odchovala 3 mláďata, z nichž nejmladší, samička, odcestovalo letos v srpnu do Zoo Spišská Nová Ves,“ komentoval Pavel Vidlář.

Horké počasí přálo medúzkám. V oblíbeném lomu na Přerovsku jich jsou tisíce

Tisíce drobných medúzek sladkovodních se i díky velmi teplému počasí rozšířily ve vodě lomu v obci Výkleky na Přerovsku. Vyhledávaná koupací lokalita se už v polovině prázdnin vyhřála na vyšší teploty, což přispělo k nárůstu počtu těchto přibližně...

Velblouda dvouhrbého domestikovali lidé asi před 4,5 tisíci let, chovají se v počtu okolo 1,5 milionu jedinců. „Divoce žijí velbloudi dvouhrbí v poušti Gobi a severozápadní Číně v počtu necelých tisíce jedinců, jedná se tedy o druh kriticky ohrožený. Velbloudi jsou pouštním podmínkám neskonale dobře přizpůsobeni,“ podotkla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Díky upravenému metabolismu vydrží velbloud bez vody až dva týdny, tolerují více než dvacetiprocentní ztrátu tekutin v těle, což žádný jiný savec nedokáže. Jakmile však dorazí do oázy, mohou během patnácti minut vypít až 150 litrů vody. Velbloud je také jediným savcem, jenž má oválné červené krvinky, které mu usnadňují průtok krve v případě dehydratace a současně při nárazovém příjmu tekutin mnohonásobně zvětší svůj objem. Velbloudi mají dobře vyvinutý čich a rozpoznají vodu na vzdálenost 17 kilometrů. Jejich srst, která slouží jako velmi dobrý tepelný izolant, je doslova mistrovským dílem přírody a dokáže je chránit před mrazy až – 40 °C. Úzké štěrbiny nozder se při písečné bouři semknou a brání pronikání jemných pískových částeček. Uši chrání husté chomáče srsti a oči dlouhé dvojité řasy. V případě nutnosti zakryje velbloud oční bulvu průhledným víčkem a začne slzet, aby vyplavil případná zrnka písku.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, velbloud dvouhrbý, eutanázie zvířete, uspání zvířete, Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhý život velbloudice Elišky je u konce. Olomoucká zoo přikročila k eutanázii  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.