Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Neděle 1. září 2024  |  Svátek má Linda / Samuel
Bez reklam

Horké počasí přálo medúzkám. V oblíbeném lomu na Přerovsku jich jsou tisíce

Tisíce drobných medúzek sladkovodních se i díky velmi teplému počasí rozšířily ve vodě lomu v obci Výkleky na Přerovsku. Vyhledávaná koupací lokalita se už v polovině prázdnin vyhřála na vyšší teploty, což přispělo k nárůstu počtu těchto přibližně dvoucentimetrových živočichů. Návštěvníci lomu se jich ale podle odborníků obávat nemusejí, žahavé buňky totiž neproniknou lidskou kůží.

Na tisíce malých medúzek narazil ve středu i patnáctiletý Jan, který s kamarády pravidelně jezdí do lomu skákat z břehů. „Byly hlavně u břehu, ale byly všude, je jich tam hrozně moc. Obrovské množství se jich například vyskytovalo vpodvečer u skákacího prkna, kde se dlouho drží slunce. Odhadem jich je po celých Výklekách statisíce. Při plavání nejdou ani cítit, jsou velmi malé,“ vylíčil chlapec.

Klidný lom ve Výklekách se proměnil v divoké a hlučné místo plné nepořádku. Lidé jsou zklamaní, obec je nešťastná

Zatopený lom ve Výklekách na Přerovsku se z oázy klidu a romantiky proměnil v přeplněné, hlučné místo plné nepořádku, stanů a divokých večírků. Na denním pořádku jsou policejní kontroly, starostka Výklek je z toho už nešťastná. Lidé jsou zklamaní.

 Smazat

Medúzky se v lomu vyskytly již dříve. Podle Vladimíra Uvíry z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého mohlo letošnímu velkému výskytu dopomoci i dlouhodobě teplé počasí. „Co se týče sladkovodních medúz na Výklekách, je fakt, že jich zde za posledních zhruba 20 let opravdu přibylo. Je možné, že je to vlivem vyšších teplot – jsou to tropické medúzy, které se v podobě medúzy vyskytují při teplotách 20, přes 25 stupňů. V letech, kdy voda těchto teplot nedosáhne, zůstávají ve stadiu polypů, které nejdou zaregistrovat. Když je teplota vyšší, tak se množí a dostávají se do stadia medúzky,“ vysvětlil Uvíra.

Lom ve Výklekách podle odborníků není pro sladkovodní medúzy přirozeným prostředím. „Začaly se zřejmě vyskytovat v souvislosti s transportem tropických rostlin do skleníků, bazénů či do akvárií. Ve stadiu polypa se s přenesením takové rostliny může dostat ven, mezi lokalitami je poté mohou přenést i potápěči nebo rybáři s nástražnými rybkami. Těch cest je spousta,“ doplnil Uvíra.

Zvon medúzky má podle zoologa velikost zhruba dva centimetry. Kloboukovité tělo je velmi jemné a průsvitné, s bělavým nebo nazelenalým nádechem. Kolonie medúzek je tak pro návštěvníky lomu v těchto dnech také pestrobarevnou podívanou.

Medúzka sladkovodní pochází z Číny. V tuzemsku je lze ve stadiu medúz vidět zřídka, loni se například vyskytly po 15 letech ve vodách Hlučínského jezera. Také například před patnácti lety byla zaznamenány právě v lomu Výkleky. Přestože je tato medúzka v Česku invazivním druhem, pro původní živočichy ohrožení nepředstavuje. Živí se různými velice drobnými živočichy, které loví.

Ohodnoť článek

Foto ČTK - Luděk Peřina, poskytl Olomoucký kraj

Štítky Příroda, medúzka, medúzky Výkleky, lom Výkleky, Přerov, Olomouc, koupání, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horké počasí přálo medúzkám. V oblíbeném lomu na Přerovsku jich jsou tisíce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.