Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Kilogramy pervitinu, drogový gang operoval z Olomouckého kraje. Soud nyní členům udělil vysoké tresty

Tresty až do výše deseti a půl roku vězení dnes u olomouckého krajského soudu dostali tři členové drogového gangu za rozsáhlou výrobu a distribuci pervitinu především v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Soudce jim tresty uložil na základě schválené dohody o vině a trestu.

Trojice si odpyká od 8,5 do 10,5 let vězení. Nejvyšší trest dostal jednapadesátiletý Michal Avrat, který zároveň působil i v další organizované skupině, jejíž trestní řízení je vedeno samostatně. Původně mu hrozilo až 18 let vězení. Obě skupiny podle kriminalistů propojil nedostatek pseudoefedrinu na trhu, který je potřebný k výrobě drog.

Podle soudce Vladimíra Najdekra měl soud k dispozici důkazy nejen v podobě svědeckých výpovědí, ale i díky sledování, odposlechům či komunikace ze sociálních sítí. "Tresty jsou uloženy v zákonné sazbě, obžalovaným se dostalo benefitu v podobě umístění do věznice s ostrahou. Jsme přesvědčeni, že soud má do dohody o vině a trestu zasáhnout pouze v okamžiku, pokud by nějak vybočovala. V tomto případě nebyla nepřiměřená nebo nesprávná, proto soud dohodu schválil," uvedl soudce.

Skupinu v akci pod krycím názvem Caput odhalili kriminalisté loni v říjnu. Tři muži ve věku 45, 51 a 52 let s rozsáhlou trestní minulostí se seznámili ve vězení. Podle žalobce Jindřicha Pazdery trojice od roku 2021 do 6. října 2023 na různých místech v ČR, zejména v Olomouckém kraji v okrese Olomouc a Šumperk, a v kraji Moravskoslezském vytvořila organizovanou skupinu za účelem získat chemikálie a léky na výrobu drog a jejich následnou distribuci.

VIDEO: Kriminalisté v Olomouckém kraji rozbili dva drogové gangy. Skupiny propojil nedostatek suroviny

Proti hned dvěma organizovaným skupinám zaměřeným na výrobu a prodej pervitinu úspěšně udeřili kriminalisté v Olomouckém kraji. Drogové gangy propojil aktuální nedostatek potřebných chemikálií na černém trhu. Při akcích s krycími názvy Caput a André...

Role měli rozdělené. Dvaapadesátiletý David Bratter opatřoval látky, jako je červený fosfor, vyrobený pervitin také prodával, a to za 1000 korun za gram. Pětačtyřicetiletý Milan Vejšický, který byl v minulosti odsouzen za vraždu, drogy v chatě v zahrádkářské kolonii v Zábřehu vyráběl. "Vyrobil takto nejméně 1381 gramů pervitinu, ale zamýšlel vyrobit až 3700 gramů," uvedl žalobce. Během čtyř domovních prohlídek u nich policisté zajistili 1,1 kilogramu pervitinu, 1,2 kilogramu červeného fosforu, ze kterého lze podle kriminalistů vyrobit až čtyři kilogramy pervitinu, zabavili také dvě varny a 800 tisíc korun.

Třetí z mužů, Michal Avrat z Olomouce, se na výrobě a distribuci podílel nejen v této skupině, ale působil podle kriminalistů i ve druhé skupině odhalené pod krycím názvem Andre. Tato skupina čítající tři muže a jednu ženu se rovněž podílela na výrobě a prodeji pervitinu. Působili především v Olomouckém a Jihomoravském kraji, ale také v Polsku, Slovinsku, v Chorvatsku a v Itálii. Při pěti domovních prohlídkách našli policisté půl kilogramu pervitinu, půl kilogramu červeného fosforu, dvě kompletní varny a 700 tisíc korun v hotovosti.

Pachatele na různých místech zadržela zásahová jednotka, do případu byli zapojeni i operativci celníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Policie ČR

Štítky pervitin, gang, výroba, distribuce, prodej, soud, rozsudek, metamfetamin, Olomoucký kraj, Česko, věznice, drogy, fosfor, Olomouc, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kilogramy pervitinu, drogový gang operoval z Olomouckého kraje. Soud nyní členům udělil vysoké tresty  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.