Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Olomouc schválila financování pro koupi budovy Namiro za 398 milionů, polovina půjde z úvěru

Olomoučtí zastupitelé na pondělním jednání schválili způsob financování nákupu administrativní budovy Namiro za takřka 400 milionů korun. Za významnou část objektu sloužícího především úředníkům zaplatí město 198 milionů ze svých fondů, zbylých 200 milionů pak uhradí s využitím investičního úvěru.

Nemovitost poblíž centra hanácké metropole, ve které od roku 2013 sídlí zhruba dvě stovky úředníků magistrátu, měla dosud radnice v dlouhodobém pronájmu. Letos v březnu zastupitelstvo schválilo její nákup. Budova už je převedena na město, které nyní musí uhradit kupní cenu. Podle dnes schválených změn rozpočtu radnice budovu zaplatí pomocí 200 milionů korun z investičního úvěru a zbývajících 198 milionů vezme z vlastních fondů.

Podle radních je nákup budovy Namiro pro město výhodný, jelikož dohodnutá kupní cena je nižší než cena obvyklá stanovená znaleckým posudkem. Odhadované nájemné hrazené městem za období od roku 2024 do roku 2033 navýšené o případné inflační koeficienty by podle propočtů expertů činilo minimálně 270 milionů korun. Budovu Namiro v Palackého ulici postavila stejnojmenná společnost. V nemovitosti jsou kromě kanceláří i obchody či byty, které mají své vlastníky.

Hanácká kasárna v Olomouci budou mít nového majitele. Na devátý pokus dnes stát rozsáhlý historický areál v centru Olomouce prodal v elektronické aukci za 89,1 milionu korun. Vítězem je olomoucký developer Richard Morávek. Novým majitelem se ovšem...

Město si v administrativní části budovy pronajalo v roce 2013 na 20 let 6400 metrů čtverečních kancelářských prostor. Přestěhovalo do nich úředníky, kteří tehdy měli kanceláře v několika historických budovách v centru Olomouce. Radnice tyto budovy prodala. Město za pronájem kancelářských prostor v objektu Namiro ročně platilo zhruba 20 milionů korun.

Radnice má vážný zájem také o rozlehlou poštovní budovu v Ladově ulici v Olomouci-Hejčíně, jejíž prodej Česká pošta plánuje v elektronické aukci. Vyvolávací cena areálu s pozemky zabírajícími 13 tisíc metrů čtverečních činí 119 milionů. V areálu nyní funguje poštovní pobočka a depo. S novým majitelem chce pošta uzavřít nájemní smlouvu na část prostor, které bude nadále využívat pro poštovní služby.

Pokud magistrát rozlehlý areál v Ladově ulici koupí, tak tam bude moci přemístit některé odbory, které sídlí v několika jiných budovách. Město by díky nákupu areálu v Ladově ulici mohlo přesunout odbor magistrátu zaměřený na dopravně správní problematiku, který dočasně sídlí ve státem vlastněné budově ve Vejdovského ulici. Přemístěn by mohl být do budovy Namiro, a z ní pak jiné odbory do bývalé pošty v Ladově ulici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, stavba, budova, Namiro, magistrát, pošta, Ladova, úvěr, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc schválila financování pro koupi budovy Namiro za 398 milionů, polovina půjde z úvěru  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.