Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Příval na Desné. Krátce před vydatnými dešti hasiči trénovali, jak zkrotit rozvodněnou řeku

Silné přívalové srážky způsobí vzestup hladiny Desné a dalších menších toků. Voda začíná ohrožovat obyvatele v obcích na sever od Šumperka. To byl scénář včerejšího cvičení Příval. Předpovědi přitom od zítřka skutečně slibují vydatné srážky, díky kterým hrozí povodně.

"Cílem cvičení bylo prakticky procvičit koordinaci záchranných a likvidačních prací při povodních v povodí Moravy na tocích Desná, Merta, Losinka, Rejchartický potok a Klepáčovský potok. Ověřovala se spolupráce mezi povodňovými komisemi, krizovými štáby a složkami IZS," popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči procvičili nasezená člunu, lezeckých skupin a potápěčů, čerpadel, protipovodňových vaků, povodňového kontejneru určeného k pytlování protipovodňových pytlů a vyzkoušeli si koordinaci s dalšími složkami IZS.

"Hasiči-lezci se postarali o záchranu osob tak, že přemostili řeku lanovými technikami a s využitím člunu evakuovali ohrožené osoby. Potápěčská skupina byla aktivována, aby zajistila záchranu obyvatel ohroženého území a vyhledala utonulé osoby. Také měla za úkol odstraňovat povodňové škody a likvidovat následky přívalových srážek," dodala mluvčí hasičů.

Vodohospodáři se připravují na povodně, vypouštějí přehrady. Tři dny bude pršet, hlavně v Jeseníkách

Vodohospodáři se začali připravovat na možné povodně a vypouštějí přehrady a nádrže. Podle předpovědí bude tři dny vydatně pršet, zejména v Jeseníkách. Hrozí povodně. Meteorologové oznámili, že během dneška vydají výstrahy, pršet má od čtvrtka.

Na cvičení se podílelo jedenáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, policie a záchranáři Zdravotnické záchranné služby. Celkem téměř sto osob.

"Druhá část cvičení pokračuje dnes a zaměřila se na komunikaci mezi krizovými štáby v úrovni Šumperka, Olomouckého kraje a HZS Olomouckého kraje. Procvičuje se především spolupráce při řízení záchranných a likvidačních prací při rozsáhlé mimořádné události a následná humanitární pomoc lidem v postižených oblastech," vysvětlila mluvčí hasičů.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky cvičení, povodně, déšť, přívalový déšť, hladina, hasiči, Desná, Šumperk, Olomoucký kraj, potok, Morava, krizový štáb, Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příval na Desné. Krátce před vydatnými dešti hasiči trénovali, jak zkrotit rozvodněnou řeku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.