Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Modlíme se, ať nás to mine, zní z obcí na Olomoucku a Přerovsku, které nedávno zasáhly povodně

Obce, které nedávno v Olomouckém kraji zažily povodně, kvůli aktuální výstraze před extrémními srážkami aktivovaly krizové štáby. Na řadě míst již zabezpečují toky a chystají pytle s pískem, například v Šišmě na Přerovsku je budou mít k dispozici i pro obyvatele. Nebudeme panikařit, ale nechceme nic podceňovat, říkají starostové.

"Intenzivně se modlíme. Na druhou stranu jsme po celé léto čistili s Povodím Moravy tok Beroňky, nyní probíhá čištění Týnečky, takže toky jsou zkapacitněny. Konkrétně nyní před těmi dešti funguje krizový štáb, kde jsou zapojeny složky, jako je jednotka požární ochrany. Povodí Moravy se nám nabídlo s technikou, ve spojení jsme i s vedením Agry. Technicky jsme připraveni. Pokud to bude déšť rozložený do mnoha hodin a několika dnů, mohly by to naše toky a naše krajiny zvládnout. Jsme připraveni v rámci svých možností," řekl starosta Velkého Týnce na Olomoucku Petr Hanuška. Na předpověď obec své obyvatele upozornila hlášením.

Na případné velké srážky, které by mohly zvednout hladiny toků, se připravuje i obec Šišma, kterou bleskové povodně zasáhly na konci června. "Dnes jedeme pro pytlovačku a pro písek, začínáme pytlovat. V 18:00 zasedáme jako zastupitelstvo v krizovém štábu. Přehrada je vypuštěna, povodí udělalo veškerý průtok korytem. Doufáme, že nás to mine, ty pocity nejsou přívětivé. Lidé se začínají ptát, volají nám, jsou na nohou. Jakmile budeme pytlovat, budeme pytle s pískem rozvážet na krizové úseky, k dispozici budou i obyvatelům. Vodě však člověk neuteče. Navíc bylo dlouho sucho, nevíme, zda bude zem vodu vsakovat. Uvidíme, co bude," řekl dnes místostarosta obce Pavel Zeman.

Přerovskem se na konci června prohnala dvousetletá povodeň. Obce dál sčítají škody

Přerovskem se na konci června prohnala dvousetletá povodeň, této úrovně dosáhl například potok Šišemka v obci Šišma. Průtok byl přes třicet metrů krychlových vody za sekundu. Postižené obce stále sčítají škody, půjdou do milionů.

V pohotovosti jsou i v Troubkách nad Přerovsku, které jsou symbolem záplav v roce 1997. "Zrovna jsme měli schůzku s velitelem jednotky sboru dobrovolných hasičů ohledně preventivních opatření. Na doporučení přerovského magistrátu si znovu obejdeme hráze a podíváme se, v jakém jsou stavu. Snažíme se sehnat pytle pro potřebu, kdyby povodeň opravdu přišla. Povodně jsme zažili dvakrát, nějakou protipovodňovou ochranu máme, máme dočasné navýšení v terénu, které je podle projektové dokumentace připraveno na dvaceti až padesátiletou vodu. Při povodních jsme to ještě nevyzkoušeli, vybudováno to bylo až po povodni v roce 2010. Trochu nás to uklidňuje, ale jinak moc klidní teda nejsme," řekl starosta obce Martin Frgal.

Dnes ráno zasedla povodňová komise také v Litovli na Olomoucku. Město leží na šesti říčních ramenech, což při vydatných deštích zvyšuje riziko záplav. "Má tady spadnout v součtu 250 až 260 milimetrů srážek, což nepamatuji. Tolik nenapršelo ani za celý červenec a srpen," řekl starosta Litovle Viktor Kohout. Pracovníci radnice zmapovali zásoby techniky i pytlů na stavění provizorních hrází. "Pomocí městského rozhlasu upozorníme obyvatele, aby si včas zajistili svůj majetek," uvedl Kohout.

Vodohospodáři se připravují na povodně, vypouštějí přehrady. Tři dny bude pršet, hlavně v Jeseníkách

Vodohospodáři se začali připravovat na možné povodně a vypouštějí přehrady a nádrže. Podle předpovědí bude tři dny vydatně pršet, zejména v Jeseníkách. Hrozí povodně. Meteorologové oznámili, že během dneška vydají výstrahy, pršet má od čtvrtka.

Na víkend budou v Litovli technické služby uvedeny do pohotovosti, připravena je krizová četa pracovníků. Odborníci budou průběžně kontrolovat stav vodohospodářské infrastruktury, aby kanalizace byla schopná pojmou zvýšený objem dešťové vody. Připraveni budou i dobrovolní hasiči.

Kvůli výstraze před extrémními dešti se ve čtvrtek na radnici v Olomouci sejdou členové protipovodňové komise. Proberou aktuální předpověď počasí, situaci v povodí Moravy i připravenost složek záchranného systému. Hasiči v regionu shodou okolností zásah během přívalových srážek na severu Olomouckého kraje nacvičovali v úterý během taktického cvičení s názvem Příval 2024.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Josef Suchánek

Štítky výstraha, déšť, povodně, obavy, obce, starosta, Olomoucký kraj, okres Přerov, Česko, Český hydrometeorologický ústav, krizový štáb, Povodí Moravy, Litovel, Olomouc, Velký Týnec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modlíme se, ať nás to mine, zní z obcí na Olomoucku a Přerovsku, které nedávno zasáhly povodně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.