Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Rodina vzácných hrabáčů je opět spolu. Mládě v Zoo Olomouc přibralo při kojení skoro 25 kilogramů

Návštěvníci Zoo Olomouc mohou v africkém pavilonu Kalahari opět pozorovat kompletní rodinu vzácných hrabáčů kapských. K matce s mládětem se vrátil ze sousedního výběhu samec, který mohl svého potomka v krajním případě ohrozit. Díky péči samice a odborníků mládě prospívá a přijímá již stejnou potravu jako dospělí hrabáči.

Péče o narozeného hrabáče byla podle mluvčí olomoucké zahrady Ivety Gronské velmi náročná. Zoo proto dočasně uzavřela pavilon, v němž tyto africké savce chová. Samice i ošetřovatelé tak měli klid a mohli se společnými silami o potomka postarat. Denní režim musel být přizpůsoben samici, která zpravidla přes den spí a ne vždy je ochotna mládě nakojit. Ošetřovatelé proto museli nadojit i mléko do zásoby pro chvíle, kdy matka tuto funkci nezastane. Samice je navíc značně neohrabaná, takže ošetřovatelé musel být neustále ve střehu, aby mládě nezalehla nebo mu prudkými pohyby neublížila.

Prázdninová vedra se dotkla zájmu o hrady a zámky v kraji, památky evidují pokles návštěvnosti

Nadstandardně vysoký počet horkých letních dnů zřejmě ovlivnil také v Olomouckém kraji zájem o návštěvy hradů a zámků v regionu, lidé dali pravděpodobně přednost pobytu na koupalištích. Naopak mírný nárůst statistik návštěvnosti eviduje za hlavní...

„Po téměř pěti měsících života se svou matkou, která jej čtyři měsíce kojila, vzrostla váha mláděte díky mateřskému mléku z porodních 1,5 kilogramu na 26 kilogramů. Nastal tedy čas připojit k nim zpátky samce, který byl oddělen z více důvodů. Mohl by mládě zalehnout nebo odhrábnout, případně mu brát od samice mléko," uvedla Gronská. Mládě už podle Gronské přijímá dostatek potravy dospělých hrabáčů, a není tedy závislé na mateřském mléce. „To, že hrabáčí mléko je výborný nápoj, otec mláděte až moc dobře ví a byl by schopen jej o tuto potravu připravit,“ podotkla Gronská.

Hrabáče kapské chová přibližně 25 evropských zoo, na odchov se specializuje pouze sedm z nich. V Česku hrabáče kapské chovají zoo v Praze, Plzni, Dvoře Králové a Olomouci. „Olomoucká zoo chová hrabáče od roku 2017. První mládě se narodilo 26. března 2020. Prozatím se podařilo odchovat tři mláďata,“ řekl vedoucí zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář.

Ve volné přírodě hrabáč žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až 30 centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor a žije samotářsky.

Olomoucká zoo patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová 1828 zvířat v 387 druzích. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá přibližně dvě třetiny částky potřebné na svůj provoz. Od města dostává příspěvek na činnost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytla Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, hrabáč kapský, Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodina vzácných hrabáčů je opět spolu. Mládě v Zoo Olomouc přibralo při kojení skoro 25 kilogramů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.