Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

Prázdninová vedra se dotkla zájmu o hrady a zámky v kraji, památky evidují pokles návštěvnosti

Nadstandardně vysoký počet horkých letních dnů zřejmě ovlivnil také v Olomouckém kraji zájem o návštěvy hradů a zámků v regionu, lidé dali pravděpodobně přednost pobytu na koupalištích. Naopak mírný nárůst statistik návštěvnosti eviduje za hlavní část sezony Zoo Olomouc.

Několikatisícový propad počtu návštěvníků hlásí například středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. „Letos evidujeme nižší návštěvnost, než tomu bylo loni. V roce 2023 na Helfštýn během prázdnin zavítalo 43 210 příchozích, letos to je přes 35 tisíc návštěvníků,“ řekla mluvčí hradu Pavlína Jindrová. Více návštěvníků oproti loňsku naopak na hrad zamířilo na jeho největší sezonní akci, mezinárodní setkání kovářů s názvem Hefaiston. „Letošní 42. ročník Hefaistonu navštívilo celkem 8362 lidí, což je mírně více než v uplynulém roce. Přálo nám počasí, takže se není čemu divit. Díky možnosti bezhotovostních plateb také lépe odsýpaly pokladny,“ řekl kastelán Jan Lauro.

Také zámek v Čechách pod Kosířem měl o prázdninách o něco nižší návštěvnost než loni. „Nižší byla zhruba o pět až deset procent. Přičítáme to hlavně na vrub suchého a horkého počasí, které nepřálo výletům. Loni jsme se za celé prázdniny pohybovali kolem 12 tisíc návštěvníků,“ komentoval kastelán zámku Martin Váňa.

Klid nebo přelidněno? Výletní cíle v Jeseníkách zveřejní v reálném čase data ze sčítačů turistů

Dvanáct automatických sčítačů procházejících turistů či projíždějících cyklistů bude v pilotním provozu monitorovat vytížení oblíbených výletních lokalit v Jeseníkách. Technologie se již používá na řadě míst nejen v České republice, data z...

Hrad Bouzov na Olomoucku, který s řadí k nejnavštěvovanějším památkám v Olomouckém kraji, pocítil propad návštěvníků v červenci. „V červenci byla návštěvnost nižší než loni, tehdy činila přes 30 tisíc návštěvníků, letos to bylo 23 tisíc lidí,“ sdělila bouzovská kastelánka Zuzana Šulcová. V srpnu už zájem o Bouzov vzrostl. „Během festivalu Hrady a zámky předposlední víkend v srpnu navštívilo hrad od pátku do neděle na 4000 návštěvníků, ve festivalový den v sobotu tady bylo 2400 návštěvníků. Vrátili se však i běžní návštěvníci. Nechceme jejich počet srovnávat s loňským rokem, který byl rekordní, ale návštěvnost se za prázdniny vyrovná našemu dlouhodobému průměru, který je kolem 50 tisíc návštěvníků,“ řekla kastelánka.

Mírný meziroční pokles návštěvnosti v letní sezóně evidují Termální lázně Velké Losiny. „Návštěvnost termálů za letošní prázdniny by měla dosáhnout zhruba 66 tisíc návštěvníků. V meziroční srovnání je to zhruba o dvě procenta méně. Tradičně více návštěvníků využije termální park v Losinách v srpnu než v červenci, zhruba o pět tisíc. Podobně tomu bylo i loni,“ uvedl jednatel Termálních lázní Martin Plachý. Podle něj zhruba polovinu návštěvníků termálního parku letos v létě tvořily rodiny s dětmi.

Návštěvnost termálních lázní je v létě dlouhodobě podobná a kolísá zhruba o dvě až tři procenta, řekl Plachý. „Velký vliv na návštěvnost má počasí a také celková návštěvnost regionu Jeseníků. Ta bylo o poznání menší než v minulých letech,“ podotkl Plachý.

Do olomoucké zoo letos zavítalo více lidí než loni. K 25. srpnu eviduje zahrada 292 917 návštěvníků, loni jich ke stejnému datu bylo 287 494. Mluvčí zoo Iveta Gronská řekla, že vedení zoologické zahrady je s vývojem letošní návštěvnosti, na které mají výrazný podíl letní měsíce, zatím spokojeno.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytl Národní památkový ústav

Štítky Památky, návštěvnost, hrady, zámky, Bouzov, Helfštýn, Čechy pod Kosířem, Zoo Olomouc, turistika, cestovní ruch, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdninová vedra se dotkla zájmu o hrady a zámky v kraji, památky evidují pokles návštěvnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.