Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Dvě vlny srážek a extrémní příval v Jeseníkách. Předpověď připomíná katastrofy z let 1997 a 2002

Nejméně čtyřdenní období vydatného deště předpovídají od dnešního dne meteorologové na většině území České republiky, dlouhodobý příval srážek může znamenat i hrozbu povodní podobných katastrofám z let 1997 a 2002. Extrémní celkové úhrny srážek očekávají odborníci v oblasti Jeseníků, kde by mohlo v následujících dnech napršet i více než 400 milimetrů srážek. Na nebezpečnou situaci se připravují vodohospodáři, obce, organizace i občané.

Deštivé počasí se má postupně rozšiřovat od Novohradských hor na pomezí České republiky a Rakouska přes Vysočinu směrem až k severozápadnímu pásu našeho území. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před extrémními srážkami a povodňovými jevy, která platí od půlnoci na čtvrtek prozatím do pondělí 16. září. K rizikům a opatřením promluvili zástupci příslušných ministerstev a institucí na středečním tiskovém brífinku.

„Situace, která nás čeká v následujících čtyřech možná pěti dnech, je bohužel velmi podobná situaci velkých povodní z roku 1997 nebo 2002. A nejen, že bude poměrně hodně srážek, ale přidá se k nim také vítr. Rychlost větru může dosahovat až 100 kilometrů v hodině, může docházet k pádům stromů v podmáčené půdě,“ varoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ten doplnil, že podle hydrometeorologických modelů se může stát, že se srážková vlna o pohoří na severu republiky zastaví a postupně se bude vracet zpátky.

„V inkriminovaném a asi nejsložitějším území Jeseníků v optimistickém scénáři nás může čekat 395 milimetrů srážek, v tom pesimističtějším je to potom 452 milimetrů srážek. Jedná se opravdu o extrémní srážky,“ dodal ministr Hladík.

Modlíme se, ať nás to mine, zní z obcí na Olomoucku a Přerovsku, které nedávno zasáhly povodně

Obce, které nedávno v Olomouckém kraji zažily povodně, kvůli aktuální výstraze před extrémními srážkami aktivovaly krizové štáby. Na řadě míst již zabezpečují toky a chystají pytle s pískem, například v Šišmě na Přerovsku je budou mít k dispozici i...

 

Na minimalizaci možných rizik se připravují obce ve spolupráci s dobrovolnými hasiči či technickými službami, řadu kroků provádí v určených lokalitách také správy jednotlivých povodí, které mimo jiné odpouštějí vodní nádrže pro vytvoření dostatečné kapacity na zmírnění případné povodňové vlny. „Situaci nonstop sledují a vyhodnocují pracovníci vodohospodářského dispečinku, obsluha vodních děl a další pracovníci Povodí Moravy přímo v terénu. V pohotovosti je mechanizace, její obsluha i vodohospodářští dělníci, probíhají kontroly rizikových míst na vodních tocích,“ sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař a doplnil: „Upozorňujeme, že v následujících dnech a během nadcházejícího víkendu může vlivem dešťových srážek docházet i k prudkým nárůstům průtoků ve vodních tocích. Doporučujeme proto sledovat výstrahy meteorologů a nevstupovat do koryt řek a drobných vodních toků. V případě probíhajících staveb v korytech a blízkosti vodních toků upozorňujeme na povinnost stavebníků sledovat výstrahy ČHMÚ a řídit se schválenými povodňovými plány.“

Vzestupy hladin řek a potoků v důsledku vydatných srážek očekávají odborníci od pátečního večera, k nejvýraznější by měly být povodňové jevy v průběhu soboty a neděle. „V povodích, kde budou čtyřiadvacetihodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 milimetrů, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro 3. stupeň povodňové aktivity,“ uvedli zástupci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Doporučení ČHMÚ pro povodňové ohrožení
Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu na chmi.cz nebo v médiích. Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru. Připravit se na možnost dopadů povodně. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Parkovat vozidla na výše položených místech. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí a jízdy autem přes povodňovou vodu. Vyhnout se kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami - mohou být kontaminovány. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.
Zdroj: chmi.cz

„Jde o specifickou synoptickou situaci a rozmístění jednotlivých tlakových polí. Nad území Evropy přijde tlaková níže, která přejde přes naše území k východu, pak se obrátí a půjde zase zpátky. V tom je to podobné s rokem 2002, kdy šly dvě vlny srážek. Ta první způsobila nasycení povodí a fatální byla až ta druhá,“ komentoval na brífinku ředitel ČHMÚ Mark Rieder.

Na komplexní opatření se chystají také složky integrovaného záchranného systému, v čele s profesionálními a dobrovolnými hasiči. „Navyšujeme početní stavy na jednotlivých stanicích i na krajském operačním a informačním středisku a činíme další opatření pro případné řešení povodňové situace v kraji. Jsme v kontaktu s vedením kraje, jednotlivými samosprávami i povodňovými komisemi obcí s rozšířenou působností, v nichž zasedají naši příslušníci. Na základě jednání s dotčenými orgány doporučujeme starostům obcí podél toků, aby z jejich blízkosti odstranili překážky – stroje, automobily, vytěžený materiál a další vybavení. Situaci se všemi dotčenými orgány samozřejmě sledujeme a spolupracujeme s ČHMÚ, s Povodím Moravy a Povodím Odry,“ přiblížila mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

„Chtěl bych upozornit na jednu velmi negativní věc, se kterou se setkáváme při povodních, a jsou to takoví ti šílenci, kteří při vzestupu vody naskočí do člunu a myslí si, že se jedná o peřeje, na kterých si mohou zařádit. Někteří si s sebou navíc vezmou i děti. Už několikrát jsme tyto osoby zachraňovali, v některých případech došlo i k úmrtí. Před tímto varuji,“ zdůraznil na konferenci generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, výstraha déšť, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě vlny srážek a extrémní příval v Jeseníkách. Předpověď připomíná katastrofy z let 1997 a 2002  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.