Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Vrchní soud opět otevře korupční kauzu Vidkun. Na začátku října bude jednat tři dny

Vrchní soud v Olomouci opět otevře olomouckou korupční kauzu Vidkun. Na začátku října je jednání naplánováno na tři dny. Kauza začala v polovině října roku 2015, kdy tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahoval v Praze a v Olomouckém kraji. Soudy se případem zabývají již čtyři roky.

Případem týkajícím se ovlivňování kauz a únikem informací z trestních spisů se bude odvolací soud zabývat po roce od vynesení rozsudku na olomouckém krajském soudu. Kauza je u soudců VS na stole podruhé, poprvé ji však budou projednávat v hlavním líčení. Loni v lednu VS v neveřejném jednání rozsudek zrušil a případ vrátil krajskému soudu, který poté aktérům tresty zpřísnil. Odvolání proti tomu podaly obě strany, žalobce chce u dvou obžalovaných tresty ještě přísnější.

Jednání VS nařídil na 1. až 3. října. Odvolání proti rozsudku, který krajský soud vynesl loni v říjnu, podal bývalý olomoucký krajský policejní náměstek Karel Kadlec, podnikatel Ivan Kyselý i bývalý olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD, nyní SOCDEM), všichni žádají zproštění obžaloby. Rozbořil se odvolal na místě, Kyselý a Kadlec po doručení rozsudku na konci loňského roku.

VS projedná během třídenního jednání také odvolání žalobce Miroslava Stokláska, který žádá přísnější tresty u Kadlece a Kyselého. Krajský soud jim po vrácení případu zpřísnil právní kvalifikaci, uložil jim přísnější podmíněné tresty a peněžité tresty. Kadlece za vynášení informací z trestních spisů odsoudil za pokus o zneužití pravomoci úřední osoby, podnikatele Kyselého za pokus účastenství ve formě organizátorství zneužití pravomoci úřední osoby a někdejšího hejtmana Rozbořila za podplácení a za účastenství ve formě pomoci zločinu zneužití pravomoci.

Pomoc pro krajinu i obce. Olomoucký kraj podepsal se státem memorandum o obnově řeky Bečvy

Přirozený charakter řeky Bečvy, jejíž významná část zasahuje také do regionu Olomouckého kraje, plánuje vodnímu toku navrátit hejtmanství ve spolupráci se státními složkami. Úprava má přispět také k navýšení protipovodňové ochrany okolních obcí a...

Soud naopak Kadlece neodsoudil za přijetí úplatku od Rozbořila, jak navrhoval žalobce Stoklásek. Kadlecovi by za to hrozila sazba pět až 12 let vězení. Podle krajského soudu pro přijetí slibu úplatku nejsou důkazy a nevyplývá to ani z odposlechů.

Kyselému soud uložil trest tři roky s podmíněným odkladem na čtyři roky a peněžitý trest 346 tisíc korun. Kadlece soud odsoudil na tři roky s podmíněným odkladem na pět let a dal mu peněžitý trest 438 tisíc korun. Také mu zakázal činnost na pět let. Rozbořila soud odsoudil ke dvěma letům s podmíněným odkladem na 3,5 roku a uložil mu peněžitý trest 182 tisíc korun.

Krajský soud Kyselého a Kadlece odsoudil za korupční jednání ve všech devíti trestních kauzách, z kterých si podle rozsudku v roce 2015 vzájemně sdělovali informace z trestního řízení i informace o důkazní situaci. Při prvním rozsudku je původně soud odsoudil pouze za čtyři žalované kauzy s odůvodněním, že u zbývajících pěti není dostatek důkazů. Rozbořil podle rozsudku policejnímu náměstkovi za informace v případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích, který byl prověřován kvůli možnému dotačnímu podvodu, nabídl úplatek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, policie, korupce, Vidkun, Olomouc, Karel Kadlec, vrchní soud, peněžitý trest, Jiří Rozbořil, zneužití pravomoci, úplatek, Sociální demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud opět otevře korupční kauzu Vidkun. Na začátku října bude jednat tři dny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.