Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Pomoc pro krajinu i obce. Olomoucký kraj podepsal se státem memorandum o obnově řeky Bečvy

Přirozený charakter řeky Bečvy, jejíž významná část zasahuje také do regionu Olomouckého kraje, plánuje vodnímu toku navrátit hejtmanství ve spolupráci se státními složkami. Úprava má přispět také k navýšení protipovodňové ochrany okolních obcí a měst, základy pro naplňování dlouhodobého záměru má položit memorandum podepsané v úvodu týdne v Olomouci.

Mezi signatáři memoranda byli hejtman Josef Suchánek (STAN), ministři životního prostředí a zemědělství Petr Hladík a Marek Výborný (oba KDU-ČSL), ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) František Pelc a generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Postupná obnova přirozeného koryta řeky Bečvy by měla být financována pomocí peněz z evropských fondů. Jedná se o první projekt tohoto typu na velké řece v České republice.

„Prvním smyslem memoranda je vrátit Bečvě její původní a přirozený ráz, aby mohla lépe snášet klimatické extrémy, jako jsou povodně nebo říční sucha. Naší snahou musí být se s přírodou domluvit, ne ji potlačovat, což nakonec stejně vždycky skončí v neprospěch lidí. Jsem rád, že právě toto memorandum na respektu k přírodě a k Bečvě staví,“ řekl novinářům hejtman Suchánek, podle kterého o přípravách protipovodňových opatření budou informování i zástupci obcí.

Boj o cennou hanáckou půdu. ŘSD prosazuje stavbu odpočívky u D35, místní jsou proti

Několik desítek lidí dorazilo do Městského klubu v Litovli na veřejné projednání záměru výstavby rozlehlé odpočívky na dálnici D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí. Velká parkoviště plánuje stavět Ředitelství silnic a dálnic a rozhoduje se mezi dvěma...

Povodí řeky Bečvy bylo v předchozích letech postiženo extrémními povodněmi i dlouhodobým suchem. Koryto Bečvy výrazně změnila lidská činnost. Přirozená obnova vodního toku podle expertů pomůže nejen řece, ale i okolní flóře a fauně. „Řeka se stále více zahlubuje. Koryto s kamennými břehy regulovaného toku vede k rychlému odtoku i z okolní půdy a krajiny. Obnova přirozeného charakteru řeky, tam kde je to možné mimo zastavěná území, rozvolní a zpomalí odtok při suchu a umožní rozliv při povodních kde nevadí,“ komentovala senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Ustavena byla pracovní skupina, která připraví projekt. Hejtmanství pořídí územní studii, ze které vzejdou území vhodná pro ekologickou obnovu Bečvy. Podle Seitlové se bude diskutovat i o návrzích na revitalizaci z projektu Živá Bečva. „Umělé narovnávání říčních koryt, klimatická změna, a s tím související sucha a odtékání vody z krajiny, to jsou problémy, které trápí nejen oblast kolem řeky Bečvy. S dalšími signatáři jsme se dohodli, že řeka Bečva si zaslouží svou ochranu a že je důležité obnovit její přirozený charakter. Tím podpoříme ekologickou stabilitu krajiny a tato oblast bude schopná se lépe adaptovat na změnu klimatu a s tím související sucho či povodně. Když bude mít řeka dostatek prostoru, nebude hrozit její rozlití do zabydlených oblastí a zároveň nebude voda z krajiny odtékat," řekl ministr Hladík.

Důležitou roli v protipovodňové ochraně sehraje chystané vodní dílo Skalička na Přerovsku, které má spolu s dalšími opatřeními pomoci ochránit před záplavami přes 100 tisíc obyvatel Pobečví. Bude mít podobu boční suché nádrže. „Už nyní funguje podél Bečvy mnoho protipovodňových opatření. Povodí Moravy dlouhodobě provádí revitalizace a renaturace vodních toků a tak se nám daří budovat nejenom na Bečvě, ale i na jiných moravských tocích, úspěšné revitalizační projekty," dodal šéf resortu zemědělství Výborný, podle kterého obnova Bečvy poslouží jako vzor pro další vodní toky v Česku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo Povodí Moravy

Štítky Příroda, ochrana přírody, životní prostředí, řeka, řeka Bečva, Povodí Moravy, protipovodňová opatření, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc pro krajinu i obce. Olomoucký kraj podepsal se státem memorandum o obnově řeky Bečvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.