Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Intenzivní přípravy a obavy z víkendu. Olomoucký kraj se chystá na kvanta vody z Jeseníků

Povodňové komise napříč Olomouckým krajem se chystají na možné krizové scénáře, které mohou přinést vydatné a vytrvalé srážky v následujících dnech. V Olomouci by k případnému výraznému vzestupu hladin řek mělo dojít v sobotu, rozhodující bude množství srážek, které spadne v Jeseníkách. Kroky k minimalizaci hrozící přírodní katastrofy podnikají obce na většině území regionu i celé republiky. Ve velkém se ruší také kulturní, společenské či sportovní akce plánované na závěr týdne.

Od čtvrtečního rána začalo na území Olomouckého kraje intenzivně pršet, poměrně vyprahlá krajina se nasycuje vodou. Deštivé počasí by podle meteorologů mělo s krátkými přestávkami pokračovat ještě přibližně tři dny. Na většině území regionu by mělo spadnout okolo 150 až 250 litrů vody na metr čtvereční. Ještě extrémnější je ale předpověď pro Jeseníky, kde se podle pesimistických scénářů může jednat až o 400 milimetrů srážek. V roce 1997 na Jesenicku napršelo během tří a půl dne 410 až 480 milimetrů. Podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN) je ale situace v některých aspektech lepší, než před 27 lety. „Zdůrazňuji důležitost zachování rozvahy. Jsme na tuto situaci připraveni mnohem lépe, než v roce 1997, s přípravami systému jsme začali s dvou a půl denním předstihem. Všechny relevantní složky v kraji jsou připraveny a v pohybu,“ uvedl Suchánek a doplnil, že modely meteorologů předpovídají zejména na Jesenicku na řece Bělé stoletou vodu.

V aktivním procesu přípravy jsou také příslušné složky a organizace v hanácké metropoli. „Ve středu ráno zasedala povodňová komise statutárního města Olomouce, kde jsme si společně se všemi zapojenými složkami a organizacemi města sdělili informace o připravenosti jednotlivých úseků na případný krizový scénář. V tuto chvíli jsou aktivované povodňové plány města. O to stejné, tedy o revizi povodňových plánů a jejich aktivaci a o personální zajištění, žádáme také všechny firmy, které se nacházejí v záplavových oblastech. Podle předpovědí by se případná povodeň neměla v Olomouci projevit dříve než v průběhu soboty nebo neděle. Máme tedy ještě poměrně dost času se na vodu připravit a zajistit majetek,“ řekl na brífinku primátor města Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Modlíme se, ať nás to mine, zní z obcí na Olomoucku a Přerovsku, které nedávno zasáhly povodně

Obce, které nedávno v Olomouckém kraji zažily povodně, kvůli aktuální výstraze před extrémními srážkami aktivovaly krizové štáby. Na řadě míst již zabezpečují toky a chystají pytle s pískem, například v Šišmě na Přerovsku je budou mít k dispozici i...

Olomouc má podobně jako další města a obce v regionu připravené pytle s pískem a mobilní hráze, které budou určené zejména pro zajištění kolektivní ochrany. V plánu je uzavření náplavky, tedy Nábřeží Josefa Jařaba. Probíhají kontroly kanalizační vpustí a dalších prvků, aby byla infrastruktura schopná odvádět maximální množství vody. Na jihu krajského města probíhají od jara také práce na další etapě protipovodňových opatření, stavební technika musela kvůli hrozící povodni z řeky Moravy pryč. Naopak vodohospodáři využívají mechanizaci k pročišťování menších toků a mají stroje připravené pro případné akutní zásahy.

„Scénáře v tuto chvíli optimistické nejsou, určitě je třeba obezřetnosti, ale zároveň zatím není důvod k panice. Vše závisí na tom, jak se bude vyvíjet počasí a jaké množství srážek spadne na naší straně Jeseníků. Přesnější informace nám budou známy až v průběhu soboty, kdy už bude patrné, jaká situace bude panovat v oblasti Jeseníků. Teprve potom můžeme poměrně přesně odhadovat, co nás čeká v Olomouci. V takovém případě ještě stále máme více než 18 hodin na to, abychom se na příchod povodně připravili,“ komentoval vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu Jan Langr.

V sobotu ráno tak bude znovu zasedat povodňová komise města, která by rozhodovala o dalších klíčových krocích, které by nastaly v případě rozsáhlé krize. Jednalo by se například o evakuaci obyvatel, vozidel či materiálu do připravených lokalit. „Proto žádáme občany, aby na tuto skutečnost byli připraveni a aby dokázali zavčas na doporučení a nařízení povodňové komise reagovat. Samozřejmě mohou nastat i bleskové povodně z přívalových dešťů, ale ty předvídat nedokážeme, proto apelujeme na občany i na firmy, aby se na možný krizový scénář připravili,“ vyzval Langr.

„Všechny obce v kraji začaly provádět možná protipovodňová opatření, jako jsou odstraňování překážek z vodních toků, stavění provizorních hrází z pytlů s pískem v místech rozlivu řek, monitorování skladů dřeva a odparkování vozidel z bezprostřední blízkosti vodních toků, aktivace soukromých firem s použitelnou technikou a další,“ sdělil hejtman Josef Suchánek.

Rozsáhlý seznam úkolů plní v přípravné fázi také profesionální a dobrovolní hasiči. Pro nejhůře zasažené oblasti intenzivně chystají pytle s pískem. „Ve Vikýřovicích využíváme pro přípravu pytlů protipovodňovou soupravu s kontejnerem, která je schopná během hodiny poloautomaticky naplnit až 800 pytlů s pískem. Do příprav jsou zapojeny desítky profesionálních i dobrovolných hasičů. Během dopoledne jsme prověřili akceschopnost našich velkokapacitních čerpadel, která by byla případně nasazena v nejvíce ohrožených oblastech kraje,“ přiblížila mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Základní rady pro občany v záplavových územích
- Řiďte se pokyny starostů obcí a složek IZS.
- Sledujte vývoj situace v hromadných informačních prostředcích, například prostřednictvím veřejnoprávních médií, sociálních sítí HZS krajů, sociálních sítí a dalších komunikačních kanálů svých obcí, ČHMÚ. Sledujte jak místní zpravodajství, tak varování o počasí.
- Mějte dostatečnou zásobu pitné vody.
- Připravte si evakuační zavazadlo
- Nabijte si mobilní telefony, nabijte a připravte si power banky.
- Připravte pro případ povodně své domovy:
Odstraňte, ukliďte nebo upevněte všechny věci v okolí stavby, které by mohla voda odnést.Zjistěte dopředu, kde se nacházejí uzávěry vody a plynu a jak je v případě evakuace rychle uzavřít, jak vypnout pojistky. Elektrické spotřebiče, které zrovna nepoužíváte, odpojte od elektrické energie.
Pokud je to možné, drahý nábytek a cennosti přestěhujte do vyšších pater. Škody u nepřipraveného domu mohou být až desetkrát vyšší než u domu, který je vyklizený a připravený na příchod povodně.
Připravte si pytle s pískem a těsnící folie a zajistěte si ucpávky kanalizace a odtoku toalety.
Zabezpečte chemické látky, které by mohly případně kontaminovat vodu a životní prostředí.
Ujistěte se, že jsou odtokové kanály a drenáže čisté a funkční.
Preventivně zajistěte domácí zvířata. Obzvláště v případě koček doporučujeme zvíře držet po dobu trvání výstrahy doma a dostatečně pod kontrolou, tak, aby bylo možné je během několika okamžiků umístit do přepravky a obydlí urychleně opustit. Drobné zvířectvo je vhodné preventivně umístit ke známým, v jejichž obydlí nebezpečí nehrozí.
Pokud máte hospodářská zvířata, vyveďte je včas na vyšší místa. V případě, že není vlastník schopen preventivní evakuaci zajistit, může požádat o pomoc místní samosprávy. Pokud vlastník zvířat není schopen je evakuovat včas (např. z důvodu rychlého nástupu povodně), je lepší zvířata vypustit z chovatelských objektů, aby sama mohla před povodní uniknout.
- Nezapomeňte na své blízké, zvláště na starší osoby v rizikových oblastech. Pomozte jim se připravit pro případ evakuace a informujte je o aktuálních výstrahách.
- Výzvy k evakuaci kvůli povodni uposlechněte vždy a okamžitě! Povodňová situace může být nepředvídatelná a často se velice rychle mění. Doba, po kterou je ještě možná bezpečná evakuace, tak může být i velmi krátká. Před odchodem z domu doporučujeme vypnout uzávěr vody a přívod plynu. V případě, že hrozí zaplavení objektu, doporučujeme vypnout i pojistky.
- Evakuace s domácími mazlíčky je samozřejmě možná, limitující jsou ale schopnosti jednotlivého člověka, tj. kolik zvířat při evakuaci bezpečně zvládne přepravit. Pokud to lze, doporučujeme použít k jejich přenosu přepravky nebo přenosné klece, psy opatřit obojkem a vodítkem, nezapomenout náhubek.  

EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO:
Své evakuační zavazadlo by měla mít každá osoba v domácnosti. Ideální jsou zavazadla, která se dobře a snadno přemisťují – např. batohy. Zavazadla opatřete jménem a adresou.
V evakuačním zavazadle nesmí nikdy chybět:
osobní doklady; hotovost a bankovní karta; léky, které užíváte; mobilní telefon s nabíječkou, ideálně i nabitá power banka.

Zdroj: Hasičský záchranný sbor České republiky

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, výstraha déšť, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, stoletá voda, evakuační zavazadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Intenzivní přípravy a obavy z víkendu. Olomoucký kraj se chystá na kvanta vody z Jeseníků  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.