Počasí dnes12 °C, zítra16 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

V boji se živly pomůže i přečerpávací elektrárna. Dlouhé stráně chystají prostor pro milion kubíků vody

Předpověď extrémního rizika povodňových jevů přinesla na severu Olomouckého kraje také mimořádné preventivní opatření – dochází k odpouštění zásob vody z dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. V části horské oblasti, kde má za čtyři dny spadnout až přes 400 milimetrů srážek na metr čtvereční, vznikne v přehradě volná kapacita milionu metrů krychlových.

Na obávané důsledky několikadenních lijáků se díky sofistikovaným meteorologickým modelům v předstihu chystají obce, organizace i občané a také vodohospodáři či energetici. Právě největší výrobce elektřiny v České republice přistoupil po konzultaci s vedením Olomouckého kraje k manipulaci na vodní nádrži jedinečné přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně na pomezí Šumperska a Jesenicka. „Na základě projednání na povodňové komisi Olomouckého kraje zahájí ČEZ předpouštění dolní nádrže PVE Dlouhé stráně. Bude uvolněn prostor o objemu jednoho milionu metrů krychlových,“ avizoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. V rozlehlém území Jeseníků přispěje volná kapacita ke zmírnění dopadů alespoň v menší oblasti, kde zachytí vodu z okolních kopců. Přečerpávací elektrárnu tvoří ještě horní nádrž, ta je kvůli údržbě technologie elektrárny vypuštěná.

Intenzivní přípravy a obavy z víkendu. Olomoucký kraj se chystá na kvanta vody z Jeseníků

Povodňové komise napříč Olomouckým krajem se chystají na možné krizové scénáře, které mohou přinést vydatné a vytrvalé srážky v následujících dnech. V Olomouci by k případnému výraznému vzestupu hladin řek mělo dojít v sobotu, rozhodující bude...

Podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN) odtok z dolní nádrže v průběhu čtvrtka násobně vzrostl a Dlouhých strání mířilo do řeky Desné 12 000 litrů vody za sekundu. „Jsem moc rád, že na tomto s námi ČEZ a Dlouhé Stráně zaspolupracovaly, že zájem území a obcí v tomto případě převážil. A všem debatním stranám za společné řešení děkuji,“ uvedl hejtman.

Po desítkách minut se podle předpokladů v řece hladina zvýšila na 1. stupeň povodňové aktivity, uvolněné kapacity v nádrži by podle Suchánka měla pomoci zmírnit krizovou situaci například v Loučné nad Desnou, Velkých Losinách, Petrově či Rapotíně. „Před přívaly vody očekávanými od pátečního večera mohou mít lidé v obcích pod spodní nádrží aspoň trošku klidnější spánek, protože Dlouhé Stráně svou retenční roli splní a obce od následků velké vody s velkou pravděpodobností ochrání,“ poznamenal ve čtvrtek večer hejtman.

Na první stupeň povodňové aktivity se dostala také řeka Hloučela na Prostějovsku, kam Povodí Moravy intenzivněji odpouští zásoby z vodní nádrže Plumlov, ve které by měl být po zásahu k dispozici volný objem tří milionů kubíků. Nejvážnější vzestupy hladin a rozlití vodních toků z koryt se očekávají v průběhu soboty a neděle.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Areál Kouty

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, výstraha déšť, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, stoletá voda, Šumperk, Jeseník, Dlouhé stráně, elektrárna, dolní nádrž, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V boji se živly pomůže i přečerpávací elektrárna. Dlouhé stráně chystají prostor pro milion kubíků vody  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.