Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

VIDEO: Hasiči odstraňují na Jesenicku lávky přes řeku, nejen pro Olomouc budou rozhodující noční lijáky

Plné ruce práce měli i v průběhu pátečního dne dobrovolní a profesionální hasiči v Olomouckém kraji. Přípravné aktivity kvůli výstraze před extrémními povodněmi pokračovaly na severu regionu, technika odstraňovala lávky a mosty na řece Bělé. Od čtvrtečního rána řešili hasiči přes 220 událostí spojených s meteorologickými výstrahami, hlavní vzestup hladin řek se přitom očekává až v průběhu víkendu.

Od čtvrtka pracují hasiči na odstraňování lávek a mostů v Bělé pod Pradědem a místních částech této obce na Jesenicku. „Ve čtvrtek jsme pomocí vyprošťovacího jeřábu a jeho silného navijáku odstranili 5 mostů, dnes budeme pokračovat v místní části Tomíkovice. Podobným způsobem přemístíme další lávku,“ říká mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Od čtvrteční šesté hodiny ranní do páteční 15. hodiny už zaznamenali hasiči více než 220 událostí spojených s deštěm a výstrahami Českého hydrometeorologického ústavu. „V tuto chvíli se jedná o přípravné a preventivní práce a monitoring situace na jednotlivých tocích. Chystají se mobilní protipovodňová hrazení, například v Moravičanech v režii místních dobrovolných hasičů. Čistí se propustky i okolí toků, odstraňují se velké překážky, jako jsou například právě lávky či mosty. Zaznamenáváme v této souvislosti zásahy, kdy jsme například z toku odstranili spadlé stromy vlivem podmáčené půdy,“ uvedla mluvčí Balážová.

Olomoučané si mohou přijít pro písek, pokud si chtějí zabezpečit svůj majetek. Pytle musí mít svoje

Obyvatelé Olomouce si mohou přijít pro písek, pokud chtějí ochránit svůj majetek. Zdarma ho lidem poskytnou olomoucké Technické služby, pytle si lidé musí přinést vlastní. Olomoučané si pro písek mohou přijít dnes odpoledne a v sobotu a v neděli...

Příslušníci hasičů jsou členy povodňových komisí na úrovni kraje i obcí s rozšířenou působností. „Pokračujeme v přípravách pytlů na všech územních odborech. Ve Vikýřovicích využíváme kapacit protipovodňového kontejneru, který pracuje poloautomaticky a zrychluje plnění pytlů s pískem. Spolupracujeme také s místními jednotkami sboru dobrovolných hasičů,“ doplnila Lucie Balážová.

V Olomouci by se podle zástupců města měla řeka Morava udržet na úrovni padesátileté vody. „Pokud se tato prognóza naplní, dosáhne říční tok úrovně roku 2006. Tu protipovodňová ochrana města unese, rozlití vody do krajiny hrozí v tuto chvíli pouze v Chomoutově,“ sdělila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Právě do Chomoutova bude směřovat v následujících hodinách materiál i úsilí příslušných složek a organizací, aby došlo ke zmírnění případných škod. „Obyvatelé Chomoutova by se měli zaměřit především na ochranu majetku v podzemních prostorech domů a zvážit i přeparkování vozidel. Totéž se týká i zahrádkářské oblasti nad Černovírem. Riziko zatopení sklepů a suterénů však hrozí ve všech městských částech,“ informovala mluvčí Doleželová.

Rozhodující bude podle zástupců olomoucké protipovodňové komise úhrn srážek v noci z pátku na sobotu. „Na řece Moravě v profilu Moravičany bude první stupeň povodňové aktivity překročen v sobotu okolo poledne, třetí stupeň povodňové aktivity pak nedříve v sobotu ve večerních hodinách. V Olomouci očekáváme dosažení prvního stupně povodňové aktivity nejdříve v sobotních odpoledních hodinách a podle stávajícího modelu by měl třetí stupeň povodňové aktivity nastat v neděli v brzkých ranních hodinách,“ řekl ke stávající prognóze tajemník povodňové komise města Olomouce Jan Langr. Právě analýza hydrologické situace ze sobotního rána bude rozhodující pro další kroky a doporučení.

Doporučený obsah evakuačního zavazadla, které si s sebou vzít v případě vyhlášení dlouhodobé evakuace. 
Evakuační zavazadlo se připravuje pro případ opuštění bytu v důsledku vzniku mimořádné události, očekává-li se vyhlášení evakuace. Připravuje se pro každého příslušníka rodiny. Při jeho zabalení je nutno přihlédnout ke specifickým potřebám jeho uživatele; zvláštní pozornost je nutno věnovat přípravě zavazadla pro děti. 
Jako evakuační zavazadlo poslouží například cestovní taška, batoh nebo kufr. Zavazadlo je potřebné označit visačkou s jménem a adresou majitele. 
Evakuační zavazadlo má obsahovat: 
- osobní doklady, peníze a platební karty, doklady od vozidel, pojistné smlouvy a jiné drobné cennosti,
- léky, užíváte-li je, brýle
- náhradní prádlo, oděv, obuv, pláštěnku,
- spací pytel nebo přikrývku,
- pitnou vodu na dva dny,
- základní trvanlivé potraviny nejméně na 24 hodin: nejlépe stravu v konzervách a dobře zabalený chléb,
- předměty denní potřeby, jídelní misku, nůž, otvírák na konzervy, příbor,
- ručník, toaletní a hygienické potřeby,
- mobilní telefon s nabíječkou, powerbanku,
- přenosnou svítilnu, nebo svíčky a zápalky,
- psací potřeby, trhačku, sešit nebo volné papíry
- knihy, pro ukrácení času karty, drobné společenské hry
- pro děti drobné hračky, pexeso, omalovánky apod., malým dětem plyšovou hračku na spaní.
Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, výstraha déšť, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, stoletá voda, evakuační zavazadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hasiči odstraňují na Jesenicku lávky přes řeku, nejen pro Olomouc budou rozhodující noční lijáky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.