Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Na několika tocích na severu kraje je už druhý stupeň, pohotovost. Hrozí Bělá, Desná nebo Třebůvka

Na některých místech na severu Olomouckého kraje se dnes večer dostaly potoky a říčky už na druhý stupeň povodňové aktivity, což je pohotovost. Jde o Vidnavku, Černý potok, Bělou nebo Desnou. Na prvním stupni je Branná, Třebůvka v Lošticích na Šumpersku nebo Romže na Stražisku na Prostějovsku.

Napětí ve městě protkaném rameny Moravy. Litovel s obavami sleduje prognózy a vzestup hladiny

S napětím sledují vývoj počasí a předpovědi hydrologů v Litovli na Olomoucku, městě ležícím na šesti ramenech řeky Moravy. Extrémní povodeň z roku 1997 ještě pamatuje mnoho místních. Zaplavené bylo tenkrát takřka celé město.

Například Desná dosáhla druhého stupně, který odpovídá hladině 150 centimetrů, v pátek těsně po jedenácté večer. Bělá v Mikulovicích na Jesenicku byla na 240 centimetrech, dosažení třetího stupně hydrologové předpokládají v neděli. Voda by pak měla rychle opadat. Třebůvka se na druhý stupeň dostala v Hraničkách, a to už v podvečer. V Lošticích zatím na Třebůvce platí druhý stupeň.

Výrazný vzestup hladin vodních toků odborníci očekávají především v sobotu. Překročeny mají být nejvyšší, tedy třetí stupně povodňové aktivity. Záležet bude na tom, jak bude pršet. Celý region se již od včera na případné povodně intenzivně připravuje, v pohotovosti jsou hasiči a krizové štáby, zřízeny byly tísňové linky.

V Olomouci by se Morava měla udržet na úrovni padesátileté vody. "Pokud se tato prognóza naplní, dosáhne říční tok úrovně roku 2006. Tu protipovodňová ochrana města unese, rozlití vody do krajiny hrozí v tuto chvíli pouze v Chomoutově," sdělila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Olomoučané si mohou přijít pro písek, pokud si chtějí zabezpečit svůj majetek. Pytle musí mít svoje

Obyvatelé Olomouce si mohou přijít pro písek, pokud chtějí ochránit svůj majetek. Zdarma ho lidem poskytnou olomoucké Technické služby, pytle si lidé musí přinést vlastní. Olomoučané si pro písek mohou přijít dnes odpoledne a v sobotu a v neděli...

Právě do Chomoutova bude směřovat materiál a úsilí příslušných složek a organizací, aby došlo ke zmírnění případných škod. "Obyvatelé Chomoutova by se měli zaměřit především na ochranu majetku v podzemních prostorech domů a zvážit i přeparkování vozidel. Totéž se týká i zahrádkářské oblasti nad Černovírem. Riziko zatopení sklepů a suterénů však hrozí ve všech městských částech," informovala Doleželová.

Rozhodující bude úhrn srážek v noci na sobotu. První stupeň by podle odhadů mohl být v Olomouci nejdříve v sobotu odpoledne, třetí stupeň zřejmě v neděli v brzkých ranních hodinách. V sobotu dopoledne zasedá v Olomouci protipovodňová komise. 

Ohodnoť článek

Foto poskytlo město Jeseník

Štítky povodeň, pohotovost, stupeň, tok, Třebůvka, Bílina, Desná, Olomouc, Olomoucký kraj, Chomoutov, Jana Doleželová, okres Jeseník, Loštice, Mikulovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na několika tocích na severu kraje je už druhý stupeň, pohotovost. Hrozí Bělá, Desná nebo Třebůvka  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.