Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

VIDEO: Byla to apokalypsa, popsala starostka Jeseníku povodňovou vlnu. Po náměstí plavala auta

K apokalypse přirovnala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Po náměstí ráno plavala auta, voda zničila na mnoha místech silnice, ploty i mostky. Řeka podle ní stoupla během půl hodiny, na pomoc k evakuaci lidí, kteří výzvu včas neuposlechli, musely být nakonec přivolány vrtulníky armády a poté i policie.

"Je to apokalypsa, všude je spoustu bahna, všechno je zničené včetně veřejných prostranství, ohnuté a odstraněny jsou lávky, které sebrala voda, musíme nechat zkontrolovat mosty. Vypadá to hrozně, když procházíte městem, nevěříte, že voda měla takovou sílu, co všechno zničila a přemístila jinam. Kolem silnic jsou zničené obruby i ploty," uvedla starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Voda měla podle ní takovou sílu, že brala i osobní auta. "My jsme lidi upozorňovali, aby si auta vyvezli na kopec, přeci jen je Jeseník v údolí. Naštěstí v předstihu jsme věděli, že to přijde, a i když pršelo a stoupala řeka, největší nápor přišel dnes ráno. Překvapilo mě, že přesto na náměstí Svobody zůstala stát auta, která poté regulérně plavala po náměstí, ze kterého se stala jedna vodní plocha desítky centimetrů vysoká," popsala starostka.

Na místo muselo město nakonec povolat i vrtulníky. "Přestože jsme stejně jako starostové okolních obcí neustále vyhlašovali, aby lidé z ohrožených částí dobrovolně opustili domovy nebo že je mohou odvézt hasiči nebo městská policie, tak řada lidí to neudělala. Když ráno vystoupala do půl hodiny řeka do rozlivu po celém městě a nebylo úniku, přišly nám naráz desítky telefonátů, že se lidé potřebují z domu dostat, protože se o sebe bojí. Hasiči však už pro ně nemohli přijet, proud byl tak silný, že hasičskou tatru to táhlo směrem k vodě. Proto jsme povolali na pomoc vrtulníky," popsala Zdeňka Blišťanová.

Na pomoc nejprve přiletěl podle starostky vrtulník armády, poté dva nebo tři vrtulníky policie, které na místě zůstávají. "Těch lidí bylo asi 50, které musely takto zachránit. Nyní některé vrtulníky zůstávají kvůli rozvozu pomoci, protože Jeseník je odříznutý od okolních obcí, stejně jako je odříznutá i Česká Ves. Má ještě do pondělí pršet, ale já věřím, že už je to za námi. Nyní voda klesla, obnažilo to tu spoušť," dodala starostka. Apelovala znovu na obyvatele, aby nechodili k podemleté řece a dále dbali na zvýšenou opatrnost.

Bělá už kulminovala a začíná opadávat, obnažuje tak postupně spoušť, kterou zanechala. Od zítřka budou probíhat prohlídky mostů, Základní škola Jeseník a mateřské školky budou v pondělí uzavřeny. Distributor zároveň v Jeseníku vypnul plyn.

V Jeseníku je kritická situace, město je zaplavané a odříznuté, probíhá zde evakuace. Radnice vyzvala obyvatele, aby vyšli do vyšších pater domů nebo na střechu a vyčkali na záchranáře. Armáda do Jeseníku nasadila vrtulník. Situace je na řadě míst...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Petra Tigrasi Chromíková

Štítky záplavy, apokalypsa, Jeseník, voda, škody, vrtulník, Zdeňka Blišťanová, náměstí Svobody, Česká Ves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Byla to apokalypsa, popsala starostka Jeseníku povodňovou vlnu. Po náměstí plavala auta  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.