Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

VIDEO: V boji s nemilosrdnými živly. Hasiči zveřejnili unikátní klipy z náročných zásahů v Olomouckém kraji

Pro dospělé občany, malé děti i domácí mazlíčky se do nebezpečných prostor vydávali hasiči, záchranáři, policisté i další odvážní aktéři při akutní fázi povodňového dění uplynulých dnů. Profesionální a dobrovolní hasiči evidují v Olomouckém kraji za necelý týden dva tisíce zásahů, při dvou stovkách z nich zvládli ten nejdůležitější úkol – záchranu lidského života.

Nejkritičtější byla situace při povodních od soboty 14. září do úterý 17. září v Olomouckém kraji na Jesenicku a Šumpersku, po kritickém období už hlavní nebezpečí odeznělo a lidé se věnují mapování škod a úklidu. Obnova všeho poničeného potrvá ještě velmi dlouhou dobu.

Do nebezpečné situace se kvůli záplavám dostali lidé ve více než dvou stovkách případů. „Zachraňovali jsme mnohdy celé rodiny i s domácími zvířaty. Díky vrtulníkům se podařilo dostat do bezpečí 54 lidí, a to v situacích, kdy již nebyla jiná možnost. Další stovky lidí jsme přepravili ze zaplavených domovů pomocí člunů a našich hasičských vozidel. Často jsme vyprošťovali obyvatele z podkroví, střech, automobilů. Cesty mnohde již chyběly nebo byly vážně poškozené, mosty odnesla voda nebo byly nestabilní, a tak hasiči museli improvizovat a hledat pro záchranu lidí krizová řešení. Mnohdy zasahovali za podmínek, kdy ani naše těžká technika s vysokou brodivostí nestačila a musela překračovat své limity,“ popsala mluvčí Hasičského záchranného sboru Lucie Balážová.

Její kolega Zdeněk Hošák se zaměřil na obrazovou dokumentaci náročné práce profesionálních a dobrovolných hasičů, jeden z videoklipů ilustrující hrdinské nasazení záchranných složek v krizových podmínkách má na Facebooku přes milion zhlédnutí. Hasiči dokázali najít cestu k lidem v oblastech, kde byl tak živel tak silný, že strhával domy, auta i silnice. „Nejvážnější situace se řešily v povodí Bělé a Vidnávky v obcích: Mikulovice, Písečná, Česká Ves, Jeseník, Bělá pod Pradědem, Lipová-lázně, Vápenná, Žulová, Vidnava, Velká Kraš a v jejich místních částech. Díky předsunutým odřadům z jiných územních odborů našeho kraje, které se na nejkritičtější místa vydaly ještě před kulminací obou řek, byla pomoc pro obyvatele zajištěna i přes naprosto krizové podmínky rychle a efektivně. Zachránili jsme 250 dospělých a dětí, psy i kočky. Evakuovali jsme více než 2300 osob. Stále pátráme s Policií ČR po třech pohřešovaných lidech, kteří spadli do řeky Staříč v osobním autě,“ připomněla mluvčí Balážová.

Potravinová sbírka a koordinovaná podpora dobrovolníků: V Olomouckém kraji se řeší krizová pomoc

Pitnou vodu, trvanlivé potraviny, drogerii, ale i pomoc dobrovolníků budou potřebovat lidé v regionech zasažených ničivými povodněmi. Organizace připravují potravinové sbírky, výtěžek poputuje zejména na Jesenicko a Šumpersko. Olomoucká univerzita...

Práce hasičů ale nekončí, pomoc je potřeba i nadále, práce koordinují krizové štáby obcí s rozšířenou působností Jeseník a Šumperk. „Nyní řešíme likvidaci následků povodní. Na Jesenicku pracujeme na obnově území, zprůjezdnění komunikací pro vozidla IZS, tak abychom mohli obsluhovat s humanitární pomocí i nepřístupné obce. Včera i dnes se tam pitná voda a jídlo dopravovalo pomocí armádních vrtulníků. Armádní těžká technika pracuje i přímo v regionu, kde se podílí na čištění koryt řek a obnově infrastruktury,“ doplnila Lucie Balážová s tím, že lidé, kteří mají zájem pomoci, by se měli zaregistrovat přes k tomu určený webový formulář. V současnosti není totiž vhodné vydávat se do zasažených regionů pomáhat na vlastní pěst a bez domluvy s příslušnými organizacemi a institucemi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, výstraha déšť, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, stoletá voda, povodně Jesenicko, povodně Šumpersko, Olomoucký kraj, hasiči, HZS Olomouckého kra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V boji s nemilosrdnými živly. Hasiči zveřejnili unikátní klipy z náročných zásahů v Olomouckém kraji  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.