Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

VIDEO: Voda strhla na Jesenicku seniorku z rozbořeného domu. Policie propátrává okolí řeky

Jednou ze čtyř pohřešovaných osob v Olomouckém kraji v souvislosti s ničivými povodněmi je nadále i starší obyvatelka obce Kobylá na Vidnavkou, která zmizela v neděli ráno. Lidé ji viděli přes řeku Vidnávku v rozbořeném domě, kam se rozhodla vrátit z evakuačního centra. Situace ale nebyla bezpečná, po krátkém poklesu hladiny dorazila mohutná povodňová vlna. Seniorce už nebylo pomoci. Příval vody zpustošil značnou část obce.

Živel vtrhl do Kobylé nad Vidnavkou v neděli ráno, chvíli poté, co voda opadla. „Ještě jsem stihl chlapům říct paráda, voda klesá. Ale za čtvrt hodiny to bylo o metr výš, za deset minut to bylo už všude. Byl to masakr,“ popsal velitel dobrovolných hasičů Rudolf Palička.

Dobrovolní hasiči do bezpečí evakuovali už v sobotu večer 22 důchodců, seniorka se rozhodla odejít domů bohužel v osudnou chvíli, kdy voda opadávala. „Když přišla voda, naši chlapi se k ní už nemohli dostat, voda už tady lítala tryskem do vzduchu,“ uvedl velitel.

VIDEO: V boji s nemilosrdnými živly. Hasiči zveřejnili unikátní klipy z náročných zásahů v Olomouckém kraji

Pro dospělé občany, malé děti i domácí mazlíčky se do nebezpečných prostor vydávali hasiči, záchranáři, policisté i další odvážní aktéři při akutní fázi povodňového dění uplynulých dnů. Profesionální a dobrovolní hasiči evidují v Olomouckém kraji za...

Společně se ženou se vrátil domů i její muž, který se podle svědků chtěl vracet už v noci, v odchodu mu však v evakuačním centru zabránili. Ráno ho ale v kulturním domě uzpůsobeném pro pobyt evakuovaných už nenašli. V rozbořeném domě odmítl i záchranářský vrtulník, až po opadnutí vody jej přes lano z domu vytahovali dobrovolní hasiči. „Chápu, že je to těžké pro všechny domov opustit, ale život je život,“ řekla starostka obce Miroslava Rybáriková. Žena se dosud nenašla, je na seznamu čtyř pohřešovaných v Olomouckém kraji. Podle zástupců policie bude pátrání po seniorce pokračovat, od středy v širším perimetru.

Kromě jejich domu rozbouřená řeka smetla i před ním stojící druhý rodinný dům. Jeho majitel zkázu pozoroval s pláčem, obyvatelé se však včas uchýlili do bezpečí – stržení domu pozorovali z oken protějšího objektu.

V korytě rozbouřené Vidnávky skončilo i polské osobní auto jedoucí z vrchu po stržené cestě, paradoxně až v pondělí v noci. I to zaměstnalo dobrovolné hasiče. „Nerespektovali značku, jeli rychle a skončili v korytě. Naštěstí tady byli kolegové ze žulovského a tomíkovického štábu, okamžitě naskákali do vody a vytáhli dva lidi. Poskytli jim první pomoc, poté je sanitka odvezla,“ popsala dobrovolná hasička.

VIDEO: Jeseník se vzpamatovává z drtivých povodní. Škody v desítkách milionů, řada domů půjde k zemi

Jesenicko se vzpamatovává ze zničujících povodní a začíná sčítat škody. Půjdou do desítek milionů. Běsnící říčka Bělé zničila silnice, chodníky, park a nenávratně poškodila mnoho domů, prvních dvacet v nejbližších dnech dostane demoliční výměr. Na...

Střed Kobylé nad Vidnavkou se 400 obyvateli je zpustošený, řeka rozdělila obec na dvě půlky a strhla všechny mostky. Rozdělila i dva objekty domova důchodců s téměř stovkou seniorů, kteří se nestihli včas evakuovat. Jedinou spojnicí s protějším břehem je momentálně železná lávka v havarijním stavu, s přechodem na vlastní nebezpečí. „Trápí nás hlavně to, jak se k těm lidem naproti břehu dostat, potřebujeme zprovoznit cestu. Elektřina už nám jde, ale lidé nemají vodu, potřebujeme vodovod. Pro nás je zásadní, aby přivezli armádní most, abychom se dostali na druhou stranu,“ doplnila starostka. V pondělí pomoc do obce přepravily dva vrtulníky.

Policejní prezident Martin Vondrášek v pondělí ráno v Českém rozhlase Radiožurnál uvedl, že v Kobylé nad Vidnavkou se pohřešuje senior z domu seniorů v této obci. Vedoucí tiskového oddělení z odboru hejtmana Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková ale v pondělí uvedla, že kraj informaci prověřoval a žádný senior z domu seniorů v Kobylé nad Vidnavkou pohřešovaný není.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK - Luděk Peřina

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, pohřešovaná seniorka, Kobylá nad Vidnavkou, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Voda strhla na Jesenicku seniorku z rozbořeného domu. Policie propátrává okolí řeky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.