Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Zkáza silniční sítě na Jesenicku. Škody jsou ohromné, provizorní cestu stavěli i armádní ženisté

Některé úseky silnic na Jesenicku zcela zničilo víkendové řádění živlů, které se nevyhnulo ani těm nejdůležitějším spojnicím zařazeným mezi komunikace I. třídy. Ředitelství silnic a dálnic bude připravovat možnosti rychlé obnovy, která by zajistila dopravní spojení do severních partií Olomouckého kraje.

VIDEO: Jeseník se vzpamatovává z drtivých povodní. Škody v desítkách milionů, řada domů půjde k zemi

Jesenicko se vzpamatovává ze zničujících povodní a začíná sčítat škody. Půjdou do desítek milionů. Běsnící říčka Bělé zničila silnice, chodníky, park a nenávratně poškodila mnoho domů, prvních dvacet v nejbližších dnech dostane demoliční výměr. Na...

Řeka Bělá zdemolovala řadu důležitých silnic na Jesenicku, což komplikovalo pomoc nejen v akutní fázi boje s povodňovým ohrožením, ale v těchto dnech jde o problém při odstraňování prvotních následků živelné pohromy.

Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla se Jesenicko společně s Ostravskem řadí mezi dvě krizové lokality s největšími škodami na tomto základním typu infrastruktury. „Kritická je situace na Jesenicku, komunikace I/60 a I/44. Obě silnice jsou značně poničené. Silnici I/60 jsme schopni pomocí provizorních opatření v krátké době zprovoznit aspoň pro zásobování a IZS už možná během tohoto týdne. Zpevníme provizorně podloží, zhutníme to kamenivem a přikryjeme vrstvou asfaltu, aby to fungovalo. Nebude to samozřejmě žádný komfort, ale jde o to zprovoznit ji,“ uvedl ředitel Mátl.

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN) v průběhu úterý informoval, že úsek mezi Jeseníkem a přilehající obcí Česká Ves provizorně vybudovali armádní ženisté.

Odřad 153. ženijního praporu Olomouc v akci
Vojáci odklízejí od pondělí mimořádně rozsáhlé škody v České Vsi. Specialisté s těžkou technikou pracovali také na výstavbě nové prozatímní komunikace. Nejprve dovezli v pondělí dva sklápěče T-815 S3, traktorbagr, malý smykový nakladač a T-815 univerzální dokončovací stroj (UDS). V úterý dorazily další čtyři desítky příslušníků s dvanácti dalšími kusy techniky. V úterý probíhalo kromě úklidu i budování silnice. „Sklápěče nám navážejí materiál, traktorbagr rozhrnuje a srovnává povrch a „údééeska“ vytváří nájezd k rodinnému domu,“ popisoval kapitán Michal Suchánek. „Vím, že voda dokáže napáchat strašné škody, zažil jsem povodně v roce 1997 i 2002. Ale s něčím takovým jsem se ještě nesetkal,“ říká. Složité podle něj bylo už jen se na těžko přístupné místo dostat. I s technikou se proto vojáci vydali přes les, část trasy jeli kvůli zničeným cestám nestandardně přímo Priessnitzovými lázněmi. „Lidé naši kolonu sledovali překvapeně, někteří i mávali. Nestává se často, aby centrem lázeňského komplexu projížděla vojenská kolona,“ líčí.
Jakmile dorazili na místo, hned začali pracovat. Hlavní silnici řeka úplně podemlela a zničila, vojáci tedy „údéeskou“ nejprve sloupávali zbylou vrchní asfaltovou krustu a podklad připravili na vybudování nové náhradní komunikace.
Zdroj: Armáda ČR

Horší je ovšem situace o kus dál, kde příval vody zničil dlouhou část cesty. „Na silnici I/44 směr na Mikulovice je situace opravdu dramatická, protože tam voda odplavila značné stovky metrů této komunikace a ta v současné době prakticky neexistuje. Budeme hledat taková technická řešení, abychom ji aspoň provizorně dokázali zprovoznit,“ komentoval šéf ŘSD.

Do terénu vyrážejí odborníci na statiku staveb, kteří budou posuzovat silnice a mosty zasažené povodněmi. Do Jeseníku se dá podle starostky Zdeňky Blišťanové (Jeseník srdcem) dojet přes Červenohorské sedlo. Uzavřená je podle Centra dopravních informací Policie ČR ale například trasa na Vápennou a Žulovou, nepřístupné jsou od Jeseníku obce Kobylá nad Vidnavou či Velká Kraš.

VIDEO: V boji s nemilosrdnými živly. Hasiči zveřejnili unikátní klipy z náročných zásahů v Olomouckém kraji

Pro dospělé občany, malé děti i domácí mazlíčky se do nebezpečných prostor vydávali hasiči, záchranáři, policisté i další odvážní aktéři při akutní fázi povodňového dění uplynulých dnů. Profesionální a dobrovolní hasiči evidují v Olomouckém kraji za...

„Naším cílem je všechny komunikace zprovoznit v co nejkratším možném termínu. Stoprocentně se k nim vrátíme příští rok. V úsecích mezi Jeseníky a Mikulovicemi budeme muset postavit kompletně novou silnici I/44 včetně opěrných zdí,“ ví už nyní Radek Mátl ze ŘSD. Ten dodává, že porovnání rozsahu povodní a počtu uzavřených a poničených úseků ukázaly, že silnice jsou postavené dobře a relativně dobře ochráněné. „V některých případech je až neuvěřitelné, že voda prakticky odnesla celý silniční svršek a nezbylo vůbec nic. Asfalt odplul po vodě pryč a ta komunikace v terénu prakticky neexistuje. To jsou dramatické případy silnice I/44 a řeky Bělá. Pak jsou komunikace, což je případ Ostravska, kdy měla voda spíš rozliv a komunikace jsou různě poničené. Třeba na dálnici D1 je určitě potřeba opravit kanalizaci, propustky, ale tam není situace tak dramatická jako na Jesenicku,“ zakončil Mátl.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Armáda ČR, Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, Jesenicko, zničené silnice, Armáda ČR, hasiči, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkáza silniční sítě na Jesenicku. Škody jsou ohromné, provizorní cestu stavěli i armádní ženisté  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.