Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Povodně v Olomouckém kraji způsobily miliardové škody. Chybí vysoušeče, dobrovolníci by se měli registrovat

Ničivé záplavy v Olomouckém kraji jen na silniční síti způsobily škody za několik miliard korun. Celkové škody na veřejném a soukromém majetku budou enormní. Postižené obce potřebují pomoc, probíhá řada sbírek, chybí však vysoušeče a pracovní pomůcky. Dobrovolníci, kteří by chtěli na severu kraje pomáhat, by se měli dopředu registrovat.

V Olomouckém kraji je zejména na severu stále neprůjezdných zhruba 60 silnic. Povodňová vlna devastovala obce hlavně na Jesenicku a části Šumperska, poté se přesunula do střední části Olomouckého kraje, kde zatopila Litovel a Chomoutov u Olomouce.

"Jenom obnova silnic bez ohledu na to, zda jsou krajské nebo státní, tak ta si vyžádá řádově miliardy korun. A to se bavím jenom o cestách, celkové škody budou opravdu vysoké," sdělil hejtman Josef Suchánek (STAN). Záplavy podle Suchánka zničily silnice na mnoha místech Jesenicka a Šumperska. "Některé úseky silnic vůbec nejsou," upozornil Suchánek, podle kterého rekonstrukce poničených silnic bude pro hejtmanství prioritou při obnově záplavami postižených oblastí.

Úředníci zatím povodňové škody sčítají. Na Jesenicku budou zdemolovány desítky poškozených domů, zničeny jsou i mosty. V zaplavených oblastech pomáhají likvidovat škody stovky hasičů a vojáků, k dispozici mají desítky kusů těžké techniky. "Rozsah škod je mimořádně těžké odhadnout, stejně tak to, jak dlouho jejich likvidace potrvá. Myslím si, že pro nás tam nebude v nejbližších týdnech ani měsících činnost končit," řekl ředitel krajských hasičů Karel Kolářík.

S odklízením povodňové pohromy pomáhají i vězni. Zkrátil bych jim trest o týden, říká starosta

Na likvidaci mimořádně rozsáhlých následků povodní na severu Olomouckého kraje se podílejí také desítky vězňů z olomoucké, mírovské či ostravské věznice. Vybavení holínkami a lopatami se odsouzení věnují odklízení ohromného množství naplavenin,...

Dobrovolníci, kteří by chtěli na severu pomáhat, by se měli nejprve registrovat. "Likvidační práce musí být zkoordinované a řízené. Důrazně proto apelujeme na každého, aby se do postižené oblasti nevydával po vlastní ose, pokud to není nezbytně nutné. Silnice jsou nebezpečné, probíhají jejich prohlídky, některé jsou uzavřené a poškozené. Komunikace primárně využívají složky integrovaného záchranného systému," vyzvala mluvčí kraje Alena Minxová.

Dobrovolníci se mohou registrovat u neziskových organizací, jako jsou Arcidiecézní charita OlomoucMaltézská pomoc a Dobrovolnické centrum UP Olomouc.

Zaplavené oblasti mají v současné době dostatek humanitární pomoci, chybí například pracovní pomůcky, lopaty či rukavice, kolečka, lůžkoviny, matrace, teplákové soupravy nebo prostředky denní potřeby a na některých místech také vysoušeče a dezinfekce.

Policie podle krajského policejního ředitele Tomáše Landsfelda v zaplavených oblastech zatím nejsou žádné případy rabování. Záplavy mají v kraji jednu oběť. V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku policisté ve středu nalezli tělo pohřešované seniorky. Policisté stále pátrají po tříčlenné posádce auta z Lipové-lázní na Jesenicku, kterou v sobotu strhl proud rozbouřeného Staříče.

Zničené Hanušovice volají o pomoc. Město vyhlásilo sbírku, škody po záplavách jsou obrovské

Město Hanušovice na Šumpersku, ve kterých žije zhruba 2900 lidí, vyhlásilo na pomoc místním obyvatelům po katastrofických záplavách veřejnou sbírku. Peníze pomohou opravit i zcela zničenou městskou infrastrukturu. Škody jsou enormní a město má...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky povodně, škody, sbírka, dobrovolníci, pomoc, záplavy, silnice, Olomoucký kraj, okres Jeseník, Josef Suchánek, okres Šumperk, Litovel, Chomoutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodně v Olomouckém kraji způsobily miliardové škody. Chybí vysoušeče, dobrovolníci by se měli registrovat  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.