Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Inspektoři v Olomouci zavřeli stanici pro kontrolu emisí aut. Technici se přiznali ke švindlování

Státní odborný dozor pokračuje v kontrolách stanic pro měření emisí automobilů, tentokrát inspektoři navštívili jedno ze středisek v Olomouci a výsledky byly pro provozovatele negativní. Kontroloři vyslovili okamžitý zákaz činnosti, dále se budou řešit i možnosti udělení pokuty.

Stát přikročil prostřednictvím svých úřadů a institucí k intenzivnějšímu dohledu zaměřenému na stanice technické kontroly a stanice měření emisí. Státní odborný dozor využívá analýz statistických dat, které přicházejí z jednotlivých provozoven a hledá v nich podezřelé ukazatele. Na jejich základě už v Olomouckém kraji inspektoři před nedávnem navštívili a zavřeli stanici v Lipníku nad Bečvou, aktuálně zamířili do jedné ze stanic pro kontrolu škodlivin produkovaných automobily v Olomouci.

„Po zahájení kontroly inspektoři zjistili, že jsou na pracovišti nedovolené přístroje pro nasimulování teploty motoru a otáček. Přístroje ale nebyly v době kontroly napojeny k přístrojům pro měření emisí a ani se nenacházely v jejich bezprostřední blízkosti. V provozovně byly dva měřiče kouřivosti výfukových zplodin, takzvané opacimetry, z nichž jeden měl porušené plomby, druhý byl v pořádku. Na přístroji s porušenými plombami zakázal státní odborný dozor neprodleně měřit, až do doby provedení nové kalibrace přístroje,“ uvedl mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

Další části inspekce bylo provedení kontrolního měření u třech vozidel, při kterém příslušníci dozorového orgánu sledovali pracovní postup techniků. Jedno vozidlo při kontrole nevyhovělo a dvě byla v pořádku. „Kontrolující konstatovali, že postup kontrolních techniků byl v souladu s metodickým postupem. Následně se ovšem oba kontrolní technici doznali k používání nedovolených, neschválených přístrojů. Z tohoto důvodu bylo nařízeno okamžité zastavení měření emisí na této stanici,“ upozornil mluvčí Jemelka.

Inspektoři našli i chyby v dokumentech, které by ale neznamenaly okamžité zastavení činnosti stanice. „Na základě uvedených zjištění pošle státní odborný dozor podněty na příslušný krajský úřad a obec s rozšířenou působností podnět k zahájení přestupkového řízení. Provozovateli jedné z olomouckých stanic měření emisí a samotným kontrolním technikům tak hrozí tisícové pokuty,“ doplnil mluvčí.

Olomoucký kraj testuje chytrý doplněk veřejné dopravy. Mikrobus bude jezdit podle požadavků z aplikace

Možnost dostupnější a rychlejší přepravy mikrobusem testuje v pilotní verzi jako doplnění veřejné dopravy Olomoucký kraj. První vozidlo systému nazvaného FlexOK bude jezdit v okolí Lipníku nad Bečvou a zákazníci zatím zaplatí za jednu jízdu ve...

„Ministerstvo dopravy oznámilo intenzivnější státní odborný dozor nad stanicemi technické kontroly a stanicemi měření emisí začátkem září. Automatizovaný systém bude kontrolovat data z informačního systému technických prohlídek, na základě analýzy dat dopadnou postihy na chybující stanice. Kontroly směřují na možné podvody STK a SME, nejsou zaměřeny na běžné řidiče, kteří pečují o technický stav svých automobilů,“ uvedl před nedávnem František Jemelka.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo Ministerstvo dopravy ČR

Štítky Doprava, kontroly, STK, SME, stanice kontroly emisí, inspekce, státní odborný dozor, zavřená stanice, zavřená STK, ministerstvo dopravy, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspektoři v Olomouci zavřeli stanici pro kontrolu emisí aut. Technici se přiznali ke švindlování  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.