Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

První domy na Jesenicku půjdou k zemi, statici rozhodli o jejich demolici. Odhady hovoří až o dvou desítkách

Na Jesenicku půjdou k zemi první domy, které prohlédli statici. Celkem může jít až o dvě desítky nemovitostí. Poškozené stavby již druhý týden v terénu obchází tým sestavený ze statiků, zástupců stavebního úřadu a hasičů. Poškozené domy jsou v okolí řeky Bělé, Staříče a Vidnávky.

Konečný počet domů určených ke zbourání zatím není znám, tým nadále pracuje v terénu. "Můj soukromý odhad jsou dvě desítky domů," uvedl vedoucí odboru stavebního úřadu a územního plánování jesenické radnice Jan Kalina.

Katastrofální povodně na několika místech v postižené oblasti Jesenicka domy zcela zbořily nebo strhly jejich část, případně porušily statiku natolik, že nejsou obyvatelné. "Jde o tok Bělé - od Bělé pod Pradědem, Jeseníku, České Vsi, Písečné a Mikulovic a poté tok Staříče, to znamená Lipová-lázně. Postiženy jsou také obce na severu jako Kobylá nad Vidnavkou, Velká Kraš, Vidnava, Žulová a Vápenná. To jsou nejpostiženější obce, ze kterých máme tyto události nahlášeny, poté jsou jednotky případů v nějaké okolní obci, kde se mohl vylít menší potůček a způsobit neplechu," řekl vedoucí odboru.

Tato práce, při které je přítomen i vlastník objektu, s sebou nese i velmi emotivní okamžiky. "Ta situace je strašlivá, někdy to je... prostě zlé," řekl.

Ruské bomby rodinnou firmu nezničily, povodeň ano. Ukrajinští podnikatelé z České Vsi jsou zoufalí

Úspěšnou firmu na výrobu rostlinných potravin pro vegetariány a vegany se Laryse Honske s manželem po napadení jejich země Ruskem podařilo přestěhovat z Charkova do České Vsi na Jesenicku. Putinovým bombám utekli a své podnikání na severu Moravy...

Odborníci objekty mapují v jednotlivých obcích na základě podkladů a žádostí od krizového štábu, kam míří informace od starostů a hasičů. V první řadě se musí odstranit stavby, které jsou ohrožením pro okolí či okolní budovy. "Průběžně nám dohlašují další a další budovy. Velkou část jsme již prošli, netušíme však, kolik jich bude ještě dohlášeno. Na místě objekty posuzuje tým, jehož součástí jsou statici, zástupci našeho stavebního úřadu, obce a pracuje se i za přítomnosti složek integrovaného záchranného systému," popsal Kalina. Kdy mapování těchto objektů skončí, zatím nedokázal odhadnout. "To zasažené území je velké, některá místa nejsou plně dostupná," dodal.

Do prací spojených s částečnými demolicemi se zapojil také Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR. "Tyto práce budou probíhat v součinnosti s jednotkami hasičů Olomouckého kraje v koordinaci se statikem, stavebním úřadem a pod vedením velitele zásahu. V současné době probíhá rekognoskace narušených objektů, u kterých statik rozhodl o jejich stržení. Počet takto narušených objektů, objem prací a jejich časový harmonogram nejsme schopni v tuto chvíli predikovat," sdělila mluvčí útvaru Jana Urbancová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky záplavy, demolice, stavby, Jesenicko, okres Jeseník, Olomoucký kraj, stavební úřad, Ján Kalina, Staříč, Bělá pod Pradědem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První domy na Jesenicku půjdou k zemi, statici rozhodli o jejich demolici. Odhady hovoří až o dvou desítkách  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.