Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Před jedenácti dny strhl rozbouřený potok na Jesenicku auto, tři lidé jsou stále nezvěstní

V sobotu 14. září odnesl rozvodněný potok Staříč v Lipové-lázních na Jesenicku osobní auto se čtyřčlennou osádkou, uniknout se podařil jedinému člověku, zničené auto se našlo o dva dny později prázdné. Po třech lidech pátrají policisté i ve spolupráci se specialisty – vodními záchranáři či psovody. Kynologický tým dorazil ze Středočeského kraje.

„Po pohřešovaných stále pátráme, dnes by měli být do pátrání zapojeni psovodi z oddělení služební kynologie ze Středočeského kraje,“ sdělil mluvčí policie Libor Hejtman. Policisté postupně propátrávají úseky Staříče, který vtéká v Jeseníku do řeky Bělé. Právě tato řeka během povodní zpustošila nejen Jeseník, ale i další obce, jako je Česká Ves, Písečná a Mikulovice, poté protéká územím Polska a vlévá se do Kladské Nisy.

První domy na Jesenicku půjdou k zemi, statici rozhodli o jejich demolici. Odhady hovoří až o dvou desítkách

Na Jesenicku půjdou k zemi první domy, které prohlédli statici. Celkem může jít až o dvě desítky nemovitostí. Poškozené stavby již druhý týden v terénu obchází tým sestavený ze statiků, zástupců stavebního úřadu a hasičů. Poškozené domy jsou v okolí...

Auto s posádkou spadlo do řeky Staříč v sobotu 14. září dopoledne, kdy se začaly rozvodňovat na severu Olomouckého kraje toky po extrémních deštích. Jednomu pasažérovi se podařilo dostat na břeh, další tři ve vozidle zůstali. Po posádce začali okamžitě pátrat přivolaní vodní záchranáři Českého červeného kříže, terénním autem se tehdy dostali i přes kritickou situaci do míst, kam policie ani hasiči už nemohli. „Na místě byl obrovský proud. Vůz jsme hledali přes hodinu, a to jsme jeli hodně daleko po proudu. Vzdali jsme to, když nám voda šla už přes kapotu. Na záchranu by už bylo pozdě," řekl jeden ze zasahujících záchranářů David Smékal. Popsal, že řekou v té chvíli pluly celé obrovské stromy. Vrak vozidla se podařilo najít až o dva dny později přibližně půl kilometru do místa, kde jej strhl proud. Lidé z posádky v něm ale nebyli.

Podobnou situaci řešili policisté v kraji také v červnu 2020 při ničivé povodni na Šumpersku. Tělo čtyřiasedmdesátileté seniorky z Oskavy na Šumpersku, pod kterou se při tehdejších bleskových záplavách utrhl břeh rozvodněného potoka, bylo nalezeno po 18 dnech od jejího pohřešování. Žena byla tehdy nalezena během rozsáhlé pátrací akce, na které se podíleli zejména kynologové se speciálně vycvičenými psy.

Letošní katastrofální záplavy v Olomouckém kraji mají zatím jednu oběť, v Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku je nepřežila sedmdesátiletá žena. Jde o seniorku, kterou dobrovolní hasiči v sobotu včas evakuovali do bezpečí, v neděli ráno však z evakuačního centra v protějším kulturním domě odešla a vrátila se domů, vzápětí část jejího domu strhla Vidnávka. Po seniorce pohřešované od neděle pátrali policisté ihned po opadnutí vody, v hůře přístupném terénu využili čtyřkolky, nalezena byla následující středu nedaleko jejího bydliště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Policie ČR

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, Jeseníky, extrémní srážky, Lipová-lázně, staříč, pátrání, pátrání povodně, pátrání Jesenicko, Olomoucký kraj, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před jedenácti dny strhl rozbouřený potok na Jesenicku auto, tři lidé jsou stále nezvěstní  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.