Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Aby se povodňová apokalypsa neopakovala. Jesenicko bude se státem hledat nové pozemky pro domy

Po návštěvě zničujícími povodněmi zasažené oblasti na severu Olomouckého kraje prezentoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) úvodní myšlenky koncepce, podle které by už neměli lidé na Jesenicku budovat domy v aktivní záplavové zóně, stát a obce pro ně mají v budoucnu hledat vhodnější pozemky. Odborníci státních organizací a dalších institucí budou řešit i podobu vodních toků.

U některých mimořádně poničených domů je nutnost zbourání patrná na první pohled, další stavby na Jesenicku si vysloužily označení nasprejovanými dvěma kříži po odborném posouzení statikem. Symbol má pro majitele skličující význam – objekt čeká brzy demolice. Po povodních se v severních partiích Olomouckého kraje týká nepříznivý osud několika desítek staveb, kontroly zasažených nemovitostí navíc stále pokračují. Nejen majitelé, ale i úřady a stát se zabývají otázkami, co bude dál a zda je možné stavět v oblasti, kterou zdevastovala přírodní pohroma nebývalého rozsahu. Podle ministra zemědělství Marka Výborného se budou hledat nové lokality mimo ohrožení velkou vodou.

„Nemůžeme pokračovat v tom, abychom po povodni obnovili bydlení v aktivní záplavové zóně. Se státním pozemkovým úřadem hledáme pozemky, které bychom například formou směny ve spolupráci s městem či obcemi nabídli lidem, aby si své bydlení postavili na bezpečnějším místě,“ uvedl na tiskovém brífinku ministr.

Jesenicko v zimě bez plynu? Obce se státem hledají řešení pro tisíce lidí v poničené horské oblasti

Složitou otázku řeší obyvatelé, podnikatelé a zástupci obcí i státu na Jesenicku, kde došlo při povodních k závažnému poškození sítě rozvádějící zemní plyn. V lokalitě na severu Olomouckého kraje se podle ministra životního prostředí Petra Hladíka...

Ten doplnil, studii pro vytipování vhodných lokalit už zadal Státnímu pozemkovému úřadu. „Musíme usilovat o to, aby do roka a do dne nebylo na Jesenicku mínus dva tisíce obyvatel, to by byla naprostá chyba pro celý region. Mělo by dojít k vykoupení pozemků státem a nabídnutí jiných míst. Musí to být jasná nabídka s tím, že na některých místech už nebude možné stavět dům nebo ho opravovat, tak abychom byli schopní pracovat s vodním tokem,“ komentoval Výborný. 

Stát a obce budou usilovat o zmírnění následků potenciální povodňové hrozby v budoucnu i vhodnou úpravou vodních toků. „S odborníky chceme projít tok Bělé a přítoků, abychom posoudili, kde se budou řeky vracet do původních koryt, a kde se případně nechá voda tam, kde si našla cestu při povodních. Nemůžeme vyloučit, že za deset nebo patnáct let přijde podobná povodeň a řešily by se podobné problémy,“ podotkl šéf resortu zemědělství, pod který spadají i organizace spravující jednotlivá povodí.

Úsilí zástupců státních organizací při prvotním nastavování komplexních řešení ocenila i starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Vykoupení pozemků po zničených domech byl umožnilo i například rozšíření koryt řek, což také zmírní případné riziko záplav. „S ministry jsme se bavili o dlouhodobých opatřeních, která by náš region ochránila před takovou apokalypsou, která nás postihla. S tím souvisí i otázka, zda je dobré navrátit vodu do původního koryta. V následujících dnech přijede expertní skupina tvořena zástupci ministerstev, Povodí Odry, projektanty a lidmi, kteří mají zkušenosti s projektováním vodohospodářských staveb. Cílem mají být taková protipovodňová opatření, která by lépe zvládla velkou vodu,“ přiblížila starostka na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, Jeseníky, extrémní srážky, Povodí Odry, Jesenicko, směny pozemků, demolice domů, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aby se povodňová apokalypsa neopakovala. Jesenicko bude se státem hledat nové pozemky pro domy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.