Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VIDEO: Na Jesenicku hasiči zachraňují poškozené budovy. Odříznutá místa se dočkají nových mostů

Na Jesenicku nyní stovky hasičů zachraňují nedávnou povodní poškozené budovy před demolicí, na místě operují také další stovky vojáků, policie, dobrovolníci a těžká technika. Na sever kraje míří patnáct provizorních mostů, které spojí odříznutá místa se světem.

"V současné době hasiči pracují především na stabilizaci poškozených budov, odstraňují nebezpečné objekty, odklízí hromady sutin a odpadu z veřejných komunikací a z domácností. Na místě pracuje 670 hasičů z našeho i jiných krajů. Celkově máme v území 284 kusů těžké techniky," popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči staví dřevěné podpěry, aby zpevnili konstrukce staveb a minimalizovali riziko zřícení. "Naší snahou je nemovitosti zajistit, aby neohrožovaly životy obyvatel. V některých případech díky stabilizaci konstrukcí umožníme jejich následnou opravu. Spolupracujeme samozřejmě se statikem," podotkla mluvčí.

Na místě pracují speciálně vycvičené týmy, kterým se v nejvíce zasažených obcích podařilo zachránit už více než desítku objektů. Hasiči využívají také inklinometry, což jsou citlivá čidla, která na dálku hlásí pohyb nosných prvků. Chrání tak hasiče, kdyby hrozilo zřícení během prací.

Přímo ve městě Jeseník byl nasazen speciální vyprošťovací tank VT 72b, který se postaral o odstranění ocelových konstrukcí dvou zřícených lávek.

Na místě jsou kromě hasičů také policisté, stovky dobrovolníků a rovněž osm stovek vojáků. "I když to na většině území Olomouckého kraje již nevypadá, že byly povodně, sever regionu se stále z velké vody vzpamatovává a vzpamatovávat bude ještě dlouho. Jedním z největších problémů teď zůstává obnova dodávek plynu, vyřešit je potřeba také položení mostů, protože některá místa v oblasti jsou stále odříznutá," sdělil po jednání krizového štábu hejtman Josef Suchánek (STAN).

Armáda nyní provádí průzkum míst určených k výstavbě provizorních přemostění. Do Olomouckého kraje míří celkem 15 provizorních mostů ze skladu Státních hmotných rezerv. "Třináct mostů zajišťuje armáda, zbývající dva Správa silnic Olomouckého kraje. Začít stavět by se měly od začátku října," potvrdila mluvčí kraje Alena Minxová. Předtím je nutné celou lokalitu dobře připravit, zpevnit břehy a upravit terén tak, aby mosty mohly být v provozu delší dobu.

Dodavatelé zároveň usilovně pracují na obnovení dodávek vody, plynu a elektřiny. Voda odnesla asi 210 kilometrů plynového potrubí, povodeň ho vyrvala ze země, řeky strhly nadzemní přechody a část plynovodů je zaplavená. Mezi nejpostiženější místa patří Jeseník, Skorošice, Česká Ves, Písečná, Bělá pod Pradědem, Vápenná, Mikulovice, Lipová-lázně a Ramzová. Dnes už je jasné, že tisíce odběratelů plynu bohužel v zimě zůstanou bez připojení.

Náročný úklid zdaleka nekončí. Oblasti zdevastované povodněmi dál potřebují pomoc dobrovolníků

V oblasti zasažené ničivými povodněmi na severu Olomouckého kraje pracovalo v průběhu uplynulého víkendu mnoho stovek dobrovolníků a přispěli k prvotnímu odklízení následků živelné pohromy. Pomoc při obnově Šumperska a Jesenicka je ale stále...

Ohodnoť článek

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky povodeň, škody, záchrana, demolice, statika, hasiči, armáda, Jeseník, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Starostové a nezávislí, Skorošice, Česká Ves, Písečná, Bělá pod Pradědem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Jesenicku hasiči zachraňují poškozené budovy. Odříznutá místa se dočkají nových mostů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.