Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Káně vše vyřešilo za tři dny. S otravnými špačky na hřbitově předtím Prostějov marně bojoval půl roku

Nepomohly speciální třepetalky ani makety dravců za desetitisíce korun, úlevu přineslo až živé káně, kterého se teprve špačci na prostějovském hřbitově zalekli. Stačily tři dny, ptáci odletěli a přestali znečišťovat zdejší hroby.

Prostějovská radnice řešila problém s hejny špačků, kteří na městském hřbitově v ulici Brněnská masivně znečišťovali hroby pod habrovou alejí, dlouhé měsíce. Na jaře se na stromech za arkádami objevily makety dravců a dlouhé zakroucené lesklé tyče, takzvané třepetalky, které měly špačky odradit. Město za ně dalo 170 tisíc korun, ale nepomohly.

Vše nyní elegantně vyřešil dravý pták.

"Nejprve bylo nutné mapovat terén. Zjistit odkud špačci přilétávají, zda se před tím nezdržují poblíž na nějakém seřadišti, jako jsou například rákos nebo kukuřice. Odtud totiž zpravidla nalétávají průzkumná hejna a pak dojde k masivnímu zasednutí do lokality hlavním hejnem," popisuje strategii špačků Marcel Kosina z Biologické ochrany pomocí loveckých dravců.

Špačci se na hřbitově v Prostějově nevzdávají, je to teror, oznámila radnice. Začne je hlavně v noci plašit

Makety dravců, třepetalky nebo elektronické plašiče neodradily špačky, kteří na hřbitově v Prostějově znečišťují hroby, a tak město začne ptactvo plašit, a to hlavně v noci. Na špačky si stěžují majitelé hrobů, někteří dokonce požadovali kácení...

V Prostějově zjistil, že špačci na hřbitov přilétávají za šera, přibližně půl hodiny před úplnou tmou. "Právě v tuto dobu mělo efekt je plašit pomocí dravce. Jejich cíl byla habrová alej uprostřed hřbitova, ze které, pokud plně zasedli, už je nešlo vyplašit. Po třech po sobě jdoucích dnech, kdy bylo využito biologické ochrany v podvečerních hodinách, špačci výrazně změnili chování a téměř opustili hřbitov," potvrdil Kosina.

Dravec, který si s otravnými ptáky rychle poradil, byl jihoamerický poddruh káně Harrisovy.

Znečištěné hroby nyní město nechá vyčistit. "Dohodli jsme se správcem městských hřbitovů, že necháme šetrně vyčistit znečištěné náhrobky. Také dojde k prořezu stromů v habrové aleji. Chtěl bych sokolníkovi poděkovat za jeho odbornou pomoc," podotkl náměstek primátora Prostějova pro oblast komunálních služeb Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky špaček, znečištěním hrob, káně, dravec, třepetalka, plašička, sokolník, hřbitov, Prostějov, alej, Jiří Pospíšil, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Káně vše vyřešilo za tři dny. S otravnými špačky na hřbitově předtím Prostějov marně bojoval půl roku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.