Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

VIDEO: Na Jesenicko míří desítka armádních mostů. První vyroste už tento týden v Bělé pod Pradědem

Armáda posílá do nejvíce postižených oblastí na severu Moravy dvacítku provizorních mostů. První dnes vyrazil ze skladu státních hmotných rezerv, konvoj se během dne přesune do Bělé pod Pradědem na Jesenicku, kde zítra začne stavba. Přemostění by mělo začít sloužit již ve středu nebo ve čtvrtek.

"Sestavili jsme tým ženistů a vojenských geodetů z ženijní katedry Univerzity obrany, aby provedli rekognoskaci v postižených oblastech a navrhli, jak v postižených místech postavit provizorní mosty ze zásob ve skladech Státní správy hmotných rezerv," potvrdil velitel operačního velitelství, které má na starost nasazení vojáků na likvidaci následků povodní, generálmajor Václav Vlček.

Již dnes vojáci mostního odřadu z 15. ženijního pluku z Bechyně ve skladu Státní správy hmotných rezerv v Soběslavi začali nakládat první provizorní most, který se během dne přesune Jesenicko. Konvoj má 25 vozidel, tři T-815 povezou nadrozměrný náklad s mostními díly. Kolonu doprovází Vojenská policie, odřad tvoří okolo padesátky vojáků, specialistů a další technika, jako jsou Hiluxy, T-815, UDS a jeřáb. Tým bude mít dočasné zázemí v Jeseníku.

Zítra začnou ženisté první provizorní most o délce jednadvacet metrů stavět v obci Bělá pod Pradědem. "Stavba a uvedení mostu do provozu bude trvat zhruba jeden až dva dny, prostor stavby nebude z důvodu bezpečnosti přístupný pro veřejnost," uvedla Magdalena Dvořáková z Generálního štábu Armády ČR.

VIDEO: Jak se staví most? Zbrojovka, armáda a hasiči vybudovali provizorní přemostění v České Vsi za dva dny

Za necelé dva dny se zbrojovce Excalibur Army společně s hasiči a armádou podařilo vybudovat provizorní přemostění přes říčku Bělou v České Vsi na Jesenicku, kterou zdevastovaly ničivé povodně. K dispozici jsou nyní unikátní záběry ze stavby mostu.

Armáda již v průběhu předminulého víkendu prováděla první průzkum postižených oblastí a minulý týden ženisté pracovali na projektové dokumentaci plánovaných mostů. "Požadavky na mostní provizoria jsme pak spolu s Krajským krizovým štábem sestavili podle priorit kraje. Právě proto začínáme se stavbou mostního provizoria v Bělé pod Pradědem, protože propojí obec s místní vodárnou, která potřebuje opravit," sdělil Pavel Maňas z ženijní katedry Univerzity obrany.

Armáda počítá s výstavou zhruba dvaceti provizorních mostů v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. "Očekáváme však, že skutečný počet se může ještě změnit. Stále chodí nové požadavky," podotkl generál Vlček. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Armáda ČR

Štítky most, stavba, povodně, Armáda ČR, ženisté, okres Jeseník, Bělá pod Pradědem, Olomoucký kraj, Univerzita obrany, Generální štáb Armády České republiky, Pavel Maňas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Jesenicko míří desítka armádních mostů. První vyroste už tento týden v Bělé pod Pradědem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.