Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Platy jsou mizerné, stěžuje si stávkující úřednice z olomouckého soudu. V kraji jsou zrušeny desítky jednání

Dlouhodobá skepse a především nízká životní úroveň stojí za stávkou mladé soudní úřednice z olomouckého okresního soudu. Bere 21 tisíc korun, za sebou má přitom osm let praxe. "Doufáme, že se něco změní. Jinou možnost než na tuto situaci upozornit stávkou nemáme," řekla úřednice. Třídenní stávka justičního personálu dnes začala.

Společně s úřednicí z Olomouce se dnes do třídenní stávky zapojili téměř všichni zaměstnanci z justičního personálu. I z toho důvodu dnes narazí lidé při příchodu do budovy Okresního soudu v Olomouci na mříže, budova je totiž až do středy uzavřena a zajištěny jsou pouze občanskoprávní, detenční a vazební služby. "Ty peníze jsou opravdu mizerné. Beru 21 tisíc korun měsíčně, nepokryje mně to vůbec nic. Mám hypotéku, musím dojíždět. Já naštěstí nemám děti, ti, co je mají, jsou na tom ještě hůře, musí tak ke své práci chodit ještě na brigády," popsala administrativní pracovnice soudu.

Přiznává, že i když žije sama, z platu by nevyšla, bez přivýdělku se proto ani ona neobejde. Dovolenou řeší z dříve naspořených peněz. "Je to špatné, v jednacích síních často sedíme celý den, máme jen půl hodinku na jídlo a pití, a poté ještě musím dělat další práci. Takže poté ještě sedím v kanceláři, mám pořád plná okna a situace se nemění. Za poslední rok dalo hodně lidí výpověď, co se týče mých kamarádek, byly určitě čtyři. Pracovnice, které jsou starší, nechtějí už práci měnit kvůli stabilitě," doplnila mladá žena.

Jako rejstříková vedoucí má přitom mimo jiné na starosti zajišťování přípravy a chodu soudního jednání, vyhotovování rozhodnutí a vyřizování porozsudkové agendy včetně vyhotovování zápisů ze soudních jednání. "Všichni jsou stoprocentně naštvaní," dodala.

Zázrak v olomoucké nemocnici. Pacient zvládl náročný boj o život, po roce odešel domů po svých

Miroslavu Majerovi z Tovačova se během vteřiny obrátil na ruby celý život. Loni v říjnu spadl řemeslník z několika metrů na beton a lékaři mu nedávali moc šancí na přežití. V olomoucké fakultní nemocnici strávil bezmála rok, boj o život nakonec...

Podporu mají tamní stávkující zaměstnanci i u dalších kolegů. Už při letošní první stávce v květnu jim vyjádřila podporu i předsedkyně soudu Veronika Ornerová. "Požadavek odborů v justici plně podporuji, neboť objektivně jsou jejich mzdy pod úrovní průměrné mzdy v jiných sektorech státní správy. Při aktuálně nastavených mzdách je velmi obtížné udržet kvalifikovaný personál v resortu, když pouhým odchodem do nákupních řetězců se mzda zaměstnanců justice zvedá o zhruba 5000 až 10.000 korun měsíčně," řekla tehdy předsedkyně.

Stávka přitom paradoxně samotným stávkujícím přidělá další práci. I po dobu stávky totiž jejich agenda běží dál a nahromaděnou práci tak budou muset dohnat. "Přijdeme ve čtvrtek do práce a budeme mít plné stoly, nikdo to za nás neudělá. Odročit jsme navíc museli všechna jednání, která jsme museli přehodit na jiný termín," posteskla si stávkující úřednice.

V celém kraji musely být kvůli třídenní stávce, kterou kvůli nízkým platům vyhlásil Odborový svaz justice, zrušeny desítky nařízených jednání. Zástupci soudů odhadují, že kvůli odsunutí termínů jednání se řízení protáhnou zhruba o měsíc.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radovan Mikula

Štítky ČR, právo, mzdy, stávka, justice, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platy jsou mizerné, stěžuje si stávkující úřednice z olomouckého soudu. V kraji jsou zrušeny desítky jednání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.