Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Hledá se krásný strom pro olomoucké Horní náměstí. Symbol Vánoc věnují tradičně soukromí majitelé

Olomouc dál hledá nádherně rostlý jehličnan, který by ozdobil Horní náměstí v předvánočním a vánočním období. Radnice jako tradiční dominantu vánočních trhů přijímá darem stromy, které už by mohly na pozemcích soukromých majitelů způsobovat těžkosti či hrozit v budoucnu pádem. Město zajistí pokácení a transport stromu do historického centra, kde by se měl slavnostně rozsvítit 24. listopadu.

„Pro letošní olomoucké Vánoce hledáme krásný, rovně rostlý, souměrný, košatý jehličnan, který by ozdobil Horní náměstí,“ říká mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová. Strom se podle zkušeností z uplynulých let převáží na Horní náměstí přibližně týden před hojně navštěvovanou událostí slavnostního rozsvícení, aby byl prostor symbol Vánoc patřičně nazdobit. Symbolický moment rozsvícení stromu připadá letos na neděli 24. listopadu. Přibližně pět týdnů před termínem převozu ale ještě Olomouc hledá ideální variantu. „Stromy, které nám dosud lidé nabídli, a to nejen z Olomouce, ale dokonce i třeba ze Šumperska, bohužel zatím úplně nesplňují naši představu o výšce stromu. Rádi bychom, aby strom po ukotvení na Horním náměstí měřil zhruba 12 až 13 metrů. Ideálně tedy potřebujeme kolem 15 metrů výšky rostlého stromu,“ vysvětlil Radim Schubert z oddělení koncepce kultury olomouckého magistrátu.

Chcete obdarovat ukrajinské děti? Olomoucká charita i letos pošle vánoční balíčky

Přes 450 dětí bylo vybráno do 16. ročníku projektu Vánoční balíček pro Ukrajinu. Každému z nich může kdokoliv udělat radost a vytvořit vánoční dárek v hodnotě 1500 až 3000 korun. Akci organizuje Arcidiecézní charita už od roku 2008.

„Pokud takový strom na svém pozemku máte a chtěli byste, aby se stal součástí olomouckých Vánoc, budeme moc rádi za vaši nabídku s fotkou stromu zaslanou na e-mail regina.kyselova@olomouc.eu,“ vyzvala mluvčí Doleželová.

Na olomouckém Horním náměstí se v neděli večer slavnostně rozzářila třináctimetrová jedle, která dostala jméno Bambulín. V hanácké metropoli tak oficiálně odstartovaly populární Vánoční trhy. Tradiční program v centru města letos po čtyřech letech...

V loňském roce zářil před olomouckým orlojem strom pojmenovaný Bambulín. Slavnostní rozsvícení připadalo na 19. listopadu. Jehličnan absolvoval na Horní náměstí jen krátkou cestu od zimního stadionu z Wellnerovy ulice. Tam jej u domu vysadila před 34 lety Sandra Horton, která se na slavnostní moment přiletěla podívat až z USA. S rodinou strom věnovala městu, tak jako tomu bylo zvykem v předchozích letech i od dalších vlastníků vhodných jehličnanů. „Tradice, kdy lidé městu pro tento účel strom věnují, třeba proto, že už je pro jejich pozemek přerostlý a plánovali by ho z bezpečnostních důvodů skácet, se v minulých letech velmi osvědčila,“ podotkla Jana Doleželová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledá se krásný strom pro olomoucké Horní náměstí. Symbol Vánoc věnují tradičně soukromí majitelé  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.