Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Sochu z písku na olomouckém náměstí poškodil nožem vandal. Strážníci ho opodál zadrželi

Sochu z písku doplněnou květinami, která od června zdobí olomoucké náměstí, poškodil v noci vandal. Unikátní dílo, které představuje alegorii svobody a demokracie, poničil nožem. Ničemu opodál zadrželi strážníci, bude se zodpovídat z přestupku.

"Měsíce byla písková socha s květinovou výzdobou u radnice na Horním náměstí v centru zájmu hlavně turistů. Vše se změnilo včera před jedenáctou hodinou večerní, kdy jsme přijali oznámení o muži, který se pohybuje kolem předmětné sochy a má do ní bodat nožem," popsal mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Na místo okamžitě vyjela hlídka a našla muže, který odpovídal popisu. "Měl u sebe corpus delicti v podobě příborového nože, kterým poškodil sochu z písku, a ještě vyryl nápis do plechové tabule před restaurací nacházející se opodál," dodal mluvčí.

Strážníci celý případ zadokumentovali a věc kvůli přestupku proti majetku oznámí příslušnému správnímu orgánu. Vandalovi hrozí pokuta.

Více než čtyřmetrovou sochu z písku sochaře Mariana Maršálka letos ozdobily květiny. Hotová byla na Svátky města začátkem června, Olomouc si tak každoročně připomíná svou historii a také patronku města svatou Pavlínu.

V minulých letech byly předlohou pro pískovcovou sochu císařovna a česká královna Marie Terezie, která do Olomouce ráda jezdila, a poté patronka města svatá Pavlína.

Na náměstí před radnicí v Olomouci už vzniká další socha z písku. Letos ji doplní květiny

Na olomouckém náměstí se začala rodit socha z písku a květin, která se i letos stane součástí blížících se Svátků města. Dílo Mariana Maršálka bude tentokrát představovat alegorii svobody a demokracie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Městská policie Olomouc

Štítky socha, písek, vandal, nůž, škoda, strážník, městská policie, přestupek, Olomouc, Marie Terezie Habsburská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochu z písku na olomouckém náměstí poškodil nožem vandal. Strážníci ho opodál zadrželi  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.