Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Univerzita Palackého v Olomouci se přiklání ke koupi Hanáckých kasáren. Finální verdikt je za dveřmi

, aktualizováno před 23 minutami

Drtivou většinou patnácti ze sedmnácti hlasujících se Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci přiklání k variantě pořízení historického komplexu Hanáckých kasáren v centru města. Rozlehlou budovu vydražil od státu soukromý investor, ale vzdělávací instituce má přednostní právo koupě dorovnáním nabídky, která činí 89,1 milionu. O závazném zájmu bude v průběhu středy rozhodovat Správní rada univerzity, vedení vysoké školy musí verdikt sdělit Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových do pondělí 14. října.

Po přibližně dvouhodinové rozpravě a prezentaci možností a úskalí záměru pořídit budovu Hanáckých kasáren poblíž náměstí Republiky dospělo středeční mimořádné zasedání Akademického senátu Univerzity Palackého k hlasování, které vyznělo pro podporu dalších kroků směřující ke koupi nemovitosti.

Ta má v první fázi sloužit podle zástupců univerzity jako skladovací prostor a za přibližně pět milionů korun se mají vyřešit u zchátralého objektu nejvýraznějších nedostatky. V zakonzervovaném stavu by pak stavba z první poloviny 18. století čekala na další přípravy rekonstrukce, která má probíhat postupně a jejímž podkladem má být architektonická soutěž.

Kdo by měl vlastnit Hanácká kasárna v Olomouci?

Celkem hlasovalo163 čtenářů

Nemovitost v devátém kole elektronické aukce vydražila na začátku září developerská skupina Redstone olomouckého podnikatele Richarda Morávka za 89,1 milionu korun. Město Olomouc, Olomoucký kraj a Univerzita Palackého mají ale podle pravidel aukce možnost nabídku dorovnat a získat tak nemovitost namísto soukromého investora. Radnice ani hejtmanství o budovu už zájem nemají, jiná je však situace na akademické půdě. O možnosti využívat či pořídit Hanácká kasárna se podle prorektora pro strategii a vnější vztahy Michala Malacky jedná na nejrůznějších úrovních od roku 2021. V krátké lhůtě má nyní univerzita zřejmě poslední příležitost, jak majetek na lukrativní adrese v centru města získat. Pro akademický senát proběhla příprava komplexních materiálů, zástupci univerzity si mohli celý objekt také prohlédnout, stavbu posuzoval rovněž technický odbor Univerzity Palackého.

Mluvčí majetkového úřadu Michaela Tesařová řekla, že úřad vyčká na doručení písemného vyjádření UP a poté bude informovat vítěze elektronické aukce, tedy firmu Redstone. "Možnost, aby veřejný subjekt dorovnal nabídku soukromé firmy, je od začátku součástí podmínek prodeje nemovitosti, které stanovil ÚZSVM. Proto nás tato situace vůbec nepřekvapuje a vyčkáme, jak celá věc dopadne," řekl mluvčí Redstone Petr Hlávka.

Hanácká kasárna v Olomouci budou mít nového majitele. Na devátý pokus dnes stát rozsáhlý historický areál v centru Olomouce prodal v elektronické aukci za 89,1 milionu korun. Vítězem je olomoucký developer Richard Morávek. Novým majitelem se ovšem...

Zatímco pro koupi hovoří výhodná poloha v blízkosti dalších univerzitních pracovišť a vize vybudování ubytovacích kapacit a zajištění dalších potřebných funkcí, hlavní obavy zaznívaly kvůli vysoké investici, kterou si oprava zchátralého objektu vyžádá. Podle stavebně technického posudku, který si loni nechal zpracovat Olomoucký kraj, by se mohlo jednat až o 1,9 miliardy korun, pro financování by univerzita případně chtěla hledat i vhodné dotační tituly. „Budu respektovat jakékoliv rozhodnutí Akademického senátu. V podvečerních hodinách proběhne jednání Správní rady. Objekt vevnitř není vybydlený, není nevyužitelný. Své využití má. Největší debata se vedla ke stavu krovů a střechy. Z hlediska strategie se dá říct, že před třiceti lety naši předchůdci zvažovali, zda převzít obrovské komplexy, které dnes obývá přírodovědecká a pedagogická fakulta, a pravděpodobně řešili podobné problémy. Domnívám se, že odkup představuje příležitost, jsem pro, aby univerzita objekt vlastnila. Podobně jako před lety získáním konviktu můžeme na desítky let dopředu ovlivnit akademický univerzitní život,“ prohlásil na úvod jednání Akademického senátu rektor Univerzity Palackého v Olomouc Martin Procházka.

Šestnáct ze sedmnácti přítomných senátorů pak odsouhlasilo i druhé usnesení mimořádného zasedání, kterým po vedení vzdělávací instituce požaduje garanci, že přikročením k pořízení a opravě Hanáckých kasáren nedojde k omezení dalších již naplánovaných investičních a stavebních projektů, kterých mají jednotlivé fakulty připravených celou řadu.

Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci je samosprávným zastupitelským akademickým orgánem a má 24 členů. Členy AS UP volí ze svých řad členové akademické obce; každá fakulta je zastoupena dvěma senátory z řad akademických pracovníků a jedním z řad studentů. 

Správní rada Univerzity Palackého je v zákoně o vysokých školách definovaná především jako dozorčí orgán s některými exekutivními pravomocemi. Jednoznačně definovaným předmětem jejího působení a pravomocí jsou především hospodaření veřejné vysoké školy a činnosti související.

Vyjadřuje se zejména k dlouhodobému záměru školy a k dalším věcem, které jí k projednání předloží rektor nebo ministr, k rozpočtu, k výročním zprávám o činnosti a hospodaření, a k výsledkům hodnocení její činnosti.

Vydává předchozí písemný souhlas k právním úkonům, kterými UP hodlá nabýt nebo převést nemovité věci a ve vymezených případech i movité věci, k právním úkonům, kterými univerzita hodlá zřídit věcné břemeno nebo předkupní právo, ale též k právním úkonům, kterými UP hodlá založit jinou právnickou osobu.

Zdroj: upol.cz

Památkově chráněný objekt opustila armáda v roce 2014, od té doby byl nevyužívaný. Naposledy při migrační krizi v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině sloužila po dva roky část Hanáckých kasáren jako Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Zodolněná vícepodlažní budova s masivním zdivem a rozhlehlým nádvořím přesahuje svou užitnou plochou hodnotu 19 tisíc metrů čtverečních.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Hanácká kasárna, stavba, aukce, prodej, Olomoucký kraj, Olomouc, Univerzita Palackého, Redstone, akademický senát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Palackého v Olomouci se přiklání ke koupi Hanáckých kasáren. Finální verdikt je za dveřmi  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.